Wereldwijd 117 miljoen gebruikers UMTS/HSDPA

Er zijn wereldwijd maar liefst 117 miljoen klanten van de mobiele breedbandtechnologie UMTS en zijn snellere variant HSDPA. Beide zijn vormen van de 3G-technologie, met andere woorden datatechnologien op de bestaande GSM-netwerken.

Er zijn momenteel 167 aanbieders van UMTS, waarvan 115 ook HSDPA aanbieden, gespreid over 69 landen. Dat meldt de belangenorganisatie 3G Americas op basis van cijfers van Informas World Cellular Information Service. Daarmee is UMTS / HSDPA de meest succesvolle 3G-technologie: van de 172 miljoen 3G-gebruikers wereldwijd maakt 68% gebruik van UMTS / HSDPA.

Groei in VS en Canada
De grootste groei van UMTS / HSDPA gebruikers vond plaats in de VS en Canada. Het relatieve aantal UMTS-gebruikers groeide daar met 614%, oftewel van 350.000 gebruikers naar naar 2,5 miljoen tijdens de eerste drie maanden van 2007.

Volgens de voorzitter van 3G Americas zal UMTS / HSDPA nog blijven groeien naarmate meer toepassingen en toestellen gebruik maken van mobiel breedband.

Uit het onderzoek blijkt dat er momenteel ruim 250 HSDPA-toestellen bestaan (waaronder smartphones, PDAs, PC kaarten, USB drives, 'embedded' notebooks en zelfs desktop-modems). De eerste aankondigingen van nog snellere mobiele netwerken, met downloadsnelheden tot 7.2 Mbps, hebben recent al plaats gevonden. Ter vergelijk: een normale ADSL-verbinding haalt een downloadsnelheid van 3 4 Mbps.

Bron: artikel Mobielbreedband.nl.