Werkplek thuis? Maak hem 'kidsproof'

Volwassenen zochten als kind de 'vieze' woorden nog op in het woordenboek. Kinderen anno 2009 tikken de bekende schunnige termen in Google en belanden vrij snel bij harde porno. Als je een werkplek thuis hebt, kun je gelukkig eenvoudig de boel op slot zetten.

Schrijver van dit stukje, vader van twee jonge kinderen, sprak onlangs een bezorgde vader op het schoolplein. Of ik nog een programma wist om internet te filteren. Want zijn dochter had naar schunnige woorden gezocht op zijn werklaptop. Toen de computer op tafel stond bij een klant, verschenen de sekspagina's bijna vanzelf bij de suggesties toen hij iets wilde opzoeken.

Genant? Mwah. De vergelijking is snel gemaakt met de woordenboeken in de kast en de rode oortjes die je kreeg bij het opzoeken van 'fellatio' of 'clitorus'. De vader was eerder bezorgd. Want internet wemelt van de verwrongen beelden van opgeblazen borsten, rechtgetrokken vagina's en buitenproportionele falussen. Vandaar zijn vraag hoe de zaak 'op slot' te zetten. Maar niet al te radicaal: de vader wilde wel dat zijn dochter wel voor kinderen geschikte sites kon bezoeken, maar niet die voor volwassen.

White list of black list
Ik ben even voor de kennis gaan surfen naar een passende oplossing. Er zijn in hoofdzaak twee benaderingen: toepassingen die werken met 'white lists' (alles op slot met uitzondering van kindvriendlijke websites), of 'nanny'-software die werkt met een black list (iedere bezochte website of webpagina filteren op een lange lijst verboden termen en typen plaatjes).

De black list-benadering heeft - wat mij betreft - teveel nadelen. Er zitten vaak Amerikaanse instellingen achter met een redicaalchristelijke signatuur. Zoeken naar homosexual leidt direct tot een 'verboden toegang'. En heel wat pagina's en plaatjes die echt niet geschikt zijn, slippen er door, omdat de seksboeren niet allemaal netjes seks of sex in hun site schijven. Neem een fotografieterm als dark room. Een synoniem voor een heel andere hobby...

Kinderbrowser KPN
Ik herinnerde mij een persbericht van KPN. Ze hadden in juni 2008, samen met andere bedrijven en instellingen, een kindveilige browser gelanceerd: de MyBee. De gratis kinderbrowser voor Windows (helaas niet voor Mac of Linux) is zo gedownload en genstalleerd.

De kinderbrowser blijkt in de praktijk handig in elkaar te zitten. Je kunt er niks mee bezoeken, behalve websites die specifiek geschikt zijn voor kinderen. Een white list systeem, dus. Precies wat we zoeken.

Leeftijd
Bij de installatie vraagt de MyBee om de leeftijd van het kind of de kinderen (het kan werken met meerdere gebruikersprofielen) en stemt daar de toegestane sites op af. Het mooie van MyBee is dat ouders zelf eenvoudig websites kunnen toevoegen als probleemloze bestemming.


Klik op de linkerknop en de ouder kan een verboden website alsnog toestaan.

Stel: de website van de scoutingclub staat er niet bij. Dan klikt het kind op 'vraag ouders om toestemming'. Een van de ouders of verzorgers komt er even bij en staat het sitebezoek toe, na het ingeven van zijn of haar 'ouderwachtwoord' (dat bij de installatie moest worden opgegeven).

Extra Windows-account aanmaken
Dat klinkt allemaal redelijk afdoende. Klaar dus? Niet helemaal. Op de pc staat natuurlijk ook nog Internet Explorer en misschien een andere webbrowser. De snelkoppelingen van deze programma's weggooien of verstoppen, is niet echt handig. Je kunt beter je kind een eigen Windows-gebruikersaccount geven. Dan geef je het een eigen bureaublad waarop alleen de MyBee-browser kan worden gestart en geen andere browser.

STAPPENPLAN:
Volg het volgende stappenplannetje om de MyBee-browser goed te installeren, dat wil zeggen in een eigen Windows-gebruikersaccount voor de kinderen:
1] Ga naar Configuratiescherm | Gebruikersaccounts.
2] Ken je standaard account (dus de met beheerdersrechten) een wachtwoord toe, dat alleen de ouders kennen.
3] Maak in hetzelfde onderdeel ook een extra account aan met 'beperkte rechten'; voor het kind.
4] Zorg dat je nog steeds bent ingelogd in je standaardaccount met beheerrechten.
5] Download nu de MyBee kinderbrowser van MyBee.nl. Deze zal bij de installatie vragen hoe oud je kind is en daar toegestane sites op afstemmen. Ook moet je even een wachtwoord instellen voor beheerkwesties en het alsnog toestaan van geblokkeerde sites.
6] Laat je kind telkens op Windows inloggen op het 'kinderaccount', dan kan het prima surfen met MyBee.
7] Nog wel even alle snelkoppelingen weghalen naar IE op bureaublad en in Startmenu van dat kinderaccount.

Extra Tip: snel schakelen tussen Windows-gebruikersaccounts gaat via: Start | Afmelden | Andere gebruiker.


BRONNEN:
MyBee-kinderbrowser:
www.mybee.nl

Persbericht KPN MyBee-browser:
http://zakelijk.kpn.com/business/zm-branches/onderwijs/zm-onderwijs-ouder-nieuws/Lancering-gratis-kinderbrowser-MyBee.htm

De online-krant Het Laatste Nieuws (Belgi) citeert recent Brits onderzoek: 62 procent van de ouders weet niet wat kinderen online uitspoken:
http://www.hln.be/hln/nl/38/Je-Kinderen/article/detail/791502/2009/03/24/Slechte-controle-ouders-brengt-kinderen-tijdens-surfen-in-gevaar.dhtml