Western Digital komt met 1 TB-variant van VelociRaptor

Niet alleen opslagcapaciteit is van levensbelang als het gaat om harde schijven, maar ook snelheid. Het is niet voor niets dat traditionele fabrikanten van harddisks de hete adem van ssd's in hun nek voelen. Dat er nog altijd rek zit in de snelheid van een gewone harde schijf bewijst Western Digital met de 1 TB VelociRaptor.

Eerst maar even de cijfers op een rij: met een opslagcapaciteit van 1 TB zit je goed als werkschijf in een pc. Maar de VelociRaptor heeft meer te bieden, zo draaien de platters met een toerental van 10.000 omwentelingen per minuut, waardoor gegevens snel weggeschreven en gelezen kunnen worden.

Samen met de 64 MB cache en een SATA interface leidt dit tot doorvoersnelheden van tot 6 GB/s en dat is - hoewel het nog lang niet in de buurt van ssd komt - voor een magnetische schijf best snel. En ondanks deze snelheid blijft de nieuwste WD volgens de fabrikant koel, wat prettig is in flink gevulde systeemkasten. Ook trillingen veroorzaakt door andere aanwezige harde schijven hebben dankzij de Rotary Acceleration Feed Forward (RAFF)-technologie geen negatieve invloed op de prestaties, aldus Western Digital.

Overigens zijn tevens uitvoeringen van 500 GB en 250 GB leverbaar; deze zijn prima inzetbaar als snelle systeem- danwel opstartschijf. Prijzen vanaf 129 euro, de 500 GB-versie kost 169 euro en voor de1TB-versie betaal je 279 euro.