Wi.fi of Interim.ad? Creatief met domeinnamen

Dankzij de 240 buitenlandse domeinnamen hoeft een webadres echt niet meer te eindigen op .com of .nl. Niet alleen handig wanneer zo'n standaard domein al bezet is, of bij 'buitenlandambities'. Het biedt ook volop mogelijkheden voor creatieve acties en dito woordspelletjes.

Nu veel .nl en .com domeinnamen bezet zijn en webondernemers hun hoofd pijnigen om lange en ingewikkelde webadressen te voorkomen, bieden buitenlandse domeinen uitkomst. Ook interessant voor creatieve geesten die wel eens een echt iets anders willen. Kijk je naar een lijst met buitenlandse 'topleveldomeinen' (het TLD is het meest rechter deel van een domeinnaam na de punt), dan ontstaan al snel de eerste ideen.

Zo kan www.interim.ad voor de website van een interim-manager heel interessant zijn. Met dank aan Andorra. Of wat te denken van www.wi.fi (Finland)? En .pa of .ma is dankzij Panama en Marokko misschien wel interessant voor acties rond vaderdag of moederdag. Bij de meeste internetproviders is een .pa of .pro zo geregeld. Zo'n 150 TLD's zijn direct inzetbaar en uiteraard kunnen meerdere domeinnamen naar n website verwijzen. Andere 'extensies' kosten soms iets meer tijd.

"Van .pa tot .pro; zo'n 150 Top Level
Domains zijn direct inzetbaar."

Onbenut
Toch worden veel creatieve mogelijkheden nog niet benut. Het blijft voor bedrijven vaak bij een vast 'setje' met .nl .com en .eu. "Pas als ze in een ander land zaken gaan doen, kijken ze over de grens", zegt Valentijn Borstlamp, directeur van Yourhosting. Ook merkbescherming kan volgens country manager Astrid Dinnissen van Amen Nederland een aanleiding zijn. "Nu hoef je na het vastleggen van je merknaam bij een merkenregister niet meteen wereldwijd alle domeinnamen te claimen, maar het kan voor een Nederlandse ondernemer verstandig zijn om bijvoorbeeld wel de adressen in Belgi en Duitsland vast te leggen. Zo voorkom je dat daar sites met jouw merknaam draaien met content waarmee je niet geassocieerd wilt worden."

Niet duurder
Los van die praktische overwegingen zijn er natuurlijk de creatieve toepassingen. Toch nog vooral het domein van marketingmensen", stelt Borstlap. En een exotisch adres hoeft echt niet duurder te zijn dan een adres uit onze eigen klompendelta. "Gemiddeld kost een domeinnaam tussen de tien en twintig euro, maar er zijn uitzonderingen." Op Malta (.mt) verloopt de aanvraag bijvoorbeeld handmatig en zijn de kosten enkele tientjes hoger. En sommige varianten zoals .fm (oorspronkelijk van Micronesi) of .am (Armeni) -


Nieuw: EricHoogeweg.tel

Dit jaar kun je voor het eerst een .tel-domein registeren. Het idee achter het nieuwe domein: contactinformatie als een website, e-mailadres, geografische informatie, telefoonnummers, van een persoon (of bedrijf) kunnen worden gekoppeld aan een .tel-domeinnaam. Peter Valentijn Borstlap van Yourhosting legt uit dat er geen webhostingpakket geleverd wordt bij een adres als 'EricHoogeweg.tel'. Via een .tel-adres surf je naar de LinkedIn-pagina van de persoon in kwestie of zijn Hyvespagina, een Google Maps-kaartje, of wat de eigenaar maar wil. De klant vult de gewenste adressen in bij de DNS-beheerpagina van de provider waar hij het domein afneemt.

leuk voor internetradio - of .tv (Tuvalu!) zijn al in handen van commercile partijen die de domeinnamen voor veel geld verkopen. Borstlap: "Als afkorting voor trademark kost een .tm domein al snel een paar duizend dollar." Daar hadden ze in Turkmenistan misschien zelf iets mee moeten doen.

Feilloos
Maar de meeste buitenlandse domeinnamen kosten ongeveer hetzelfde als een .nl of .com adres en ze zijn vanuit een ander land meestal feilloos aan te vragen. Dit geldt voor .nl overigens niet, al biedt een provider met een Nederlands postadres voor buitenlanders al snel uitkomst.

Wie op internet zoekt met trefwoord 'TLD' of 'topleveldomeinen' vindt al snel complete overzichten, vaak met informatie over eventuele voorwaarden en prijzen (bij providers). Ook zijn online allerlei handige tools te vinden die helpen om een creatieve domeinnaam te verzinnen. Soms zelfs compleet met alternatieven op basis van mogelijke synoniemen en voor de hand liggende typefouten.

Pas op
Pas wel op met het online checken van domeinnamen en varianten. Doe dit bij betrouwbare partijen. Er zijn sites die met de ingevoerde gegevens aan de haal gaan en snel een domeinnaam inpikken, waarvoor dan opeens grof betaald moet worden.

Maar het leukst is natuurlijk om zelf creatieve varianten te verzinnen. Nog een paar suggesties om de juiste hersencellen te activeren: .in (India) is natuurlijk veel mee te doen. Of .my (Maleisi) voor een Engelstalige site. Dinnissen: "En als je een actie hebt waarbij mensen een Chinese rijsttafel kunnen winnen, is het toch heel leuk om het Chinese domein .cn te hebben?!"

Extensies om altijd te overwegen:Voor creatieve combinaties:
.nl
.be
.com
.eu
.info
.net
.biz
.my
.in
.fi
Ook interessant:Waarschijnlijk in 2010 beschikbaar:
.org (niet commercieel)
.pro
.tel
.mobi (mobiele sites)
.tv
.agent
.art
.club
.love
.shop
.tech
.xxx