'Wikipedia net zo betrouwbaar als Brittanica'

De gratis webencyclopedie Wikipedia is vrijwel net zo betrouwbaar als het gerenomeerde Brittanica-naslagwerk. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Wikipedia kwam deafgelopen weken negatief in de publiciteit. Een artikel suggereerde onterechtdat de Amerikaanse voormalige journalist John Seigenthalereen verdachte wasde moord op John. F. Kennedy en zijn broer Robert Kennedy. Dergelijke fouten zouden volgens boze tongen veroorzaakt worden door het open karakter van de encyclopedie. De inhoud kan namelijk door iedereen aangevuld, veranderd of verwijderd worden.

Volgens Nature zijn zulke fouten eerder uitzondering dan regel. Nature heeft 42 artikelen van beide internet-encyclopedien over uiteenlopende wetenschappelijke onderwerpen door experts met elkaar laten vergelijken, en komt tot de conclusie dat de gemiddelde wetenschappelijke bijdrage aan Wikipedia vier fouten of omissies bevat, en die aan de Britannica drie. Van de acht "ernstige fouten" die de experts vonden, zaten er vier in artikelen van Wikipedia, en vier in de Britannica.