Wikipedia-NL: meer dan 250.000 artikelen

Op tweede kerstdag is op de Nederlandstalige Wikipedia het kwartmiljoenste artikel online geplaatst. Vanaf het eerste artikel, op 19 juni 2001, hebben de Nederlandstalige gebruikers sindsdien gemiddeld zo'n 125 artikelen per dag (!) gepubliceerd.

Wikipedia is de bekendste open source encyclopedie, voor en door internetgebruikers. In het internationale (Engelstalige) deel staan al meer dan anderhalf miljoen artikelen (!). De onbaatzuchtig online geplaatste kennis was voor Time onlangs een van de redenen reden de internetgebruiker tot 'man van het jaar' te benoemen.

Relaties
Minstens zo interessant als zijn omvang zijn de relaties tussen de artikelen die letterlijk met een muisklik kunnen worden verkend. De interactieve, wiki-achtige manier van informatie opslaan en ontsluiten is populair aan het worden. Steeds meer bedrijven slaan hun kennis op die manier op.
Wel is niet alle informatie op Wikipeda.org even objectief, al worden 'omstreden' onderwerpen (denk aan het Palestijns-Isralisch conflict) als zodanig aangeduid of zelfs op slot gezet.

Het is een misverstand te denken dat Wikipedia een soort open source-gezinssencyclopedie is. Het is ook voor kenniswerkers een goede kennisbron om bijvoorbeeld snel bijgepraat te worden over speciale eigenschappen van plexiglas, als je dat wil gaan vervoeren of gebruiken. Of wat customer relationship management nu eigenlijk inhoudt.

Het Nederlandse deel van Wikipedia is overigens het op vijf na grootste. Het moet naast het Engels onder meer het Japans-, Frans-, Pools- en Duits-talige deel voor zich laten.

Info: www.wikipedia.org