Windows 7 gratis voor Vista-kopers

Wie later dan 26 juni 2009 een nieuwe pc heeft gekocht met Windows Vista (versies Home Premium, Ultimate of Business), zal van de pc-leverancier de mogelijkheid krijgen om over te stappen naar Windows 7 zodra die software vanaf 22 oktober leverbaar is.

De voorwaarden en uitvoering kunnen nog wel van leverancier tot leverancier verschillen. Microsoft startte dit zogeheten 'Upgrade Option'-programma op 26 juni en de actie loopt tot 31 januari 2010. De koper krijgt bij de pc een voucher die hen recht geeft op Windows 7.

Verkoopadviesprijzen

Microsoft heeft meer nieuws over Windows 7. Van de eind oktober 2009 leverbare software zijn nu ook de officiële verkoopadviesprijzen bekend. Het is geen verrassing dat die nauwelijks verschillen met die van Windows Vista. Erg belangrijk zijn die prijzen niet want er zijn nog nauwelijks mensen die zelf een doosje Windows in de winkel halen; negen van de tien gebruikers krijgt een nieuwe Windows in bezit doordat het op een pc staat voorgeïnstalleerd.

De adviesverkoopprijzen op een rij:


Europese versie Windows 7

Door het eerder aangekondigde besluit om aan Europese regelgeving te voldoen, zal in Europa Internet Explorer 8 niet worden meegeleverd met 'Windows 7 E' (waar de E staat voor Europa). Volgens Microsoft is het daardoor niet goed mogelijk vanaf een Vista-Windows over te stappen op Windows 7 E. 

In plaats van een upgrade biedt Microsoft de mogelijkheid om een volledig Windows 7 E- pakket voor een gereduceerde prijs aan te schaffen, in lijn met de prijzen van de upgrade-versies. De consument is daardoor wel verplicht met Windows 7 een 'schone' installatie uit te voeren. Je zet het oude besturingssysteem en diens programma's weg in een aparte map op je pc en geeft Windows 7 de hoofdrol. Opnieuw installeren van de eigen programmatuur en terugzoeken van allerhande documenten zal vooral voor beginnend gebruikers nog een hele klus worden.

Aparte browsersetup

Interessant is natuurlijk hoe een eenmaal draaiend besturingssysteem zonder browser goed in gebruik is te nemen. Je kunt immers geen interessante software downloaden. Zoals: een browserprogramma... Daar is wat op gevonden: "Na installatie van het besturingssysteem en aanvullend een browser naar keuze, krijgen deze gebruikers de beschikking over al deze mogelijkheden van Windows 7", aldus een Microsoft-persbericht. Okay, als we dit goed begrijpen, volgt na de gewone Windows-setup dus nog een aparte browsersetup, waarin Microsoft aanbiedt de browser van de concurrent aan te bieden…

Microsoft belooft op www.windows.nl meer informatie te geven over de overstap naar Windows 7.