Windows 7 verschijnt in zes versies

Het is Microsoft de afgelopen twee jaar niet gelukt bedrijven massaal op Vista te laten overstappen. Ook de verkoop aan consumenten stokt; er worden steeds meer goedkope 'netbooks' verkocht met Linux of Windows XP. Maar Windows 7 gaat alles goedmaken. En dat in zes smaken.

Het is voor veel Windows watchers een verrassing dat Microsoft toch weer zes verschillende Windows-versies uitbrengt. Zij vonden de huidige Vista line-up 'verwarrend', met bijvoorbeeld het dure Vista Business waarin niet alles opgenomen is wat in goedkopere edities zit, zoals de multimediamogelijkheden van Vista Media Center Edition.

Microsoft geeft aan van die fout geleerd te hebben: alles wat in goedkopere Windows 7-versies is te vinden, zit ook in de bovenliggende duurdere varianten.

Zes varianten van Windows 7
Windows 7 komt in de volgende zes varianten op de markt. De namen kennen we al van de varianten van Vista, maar ze betekenen af en toe iets anders.

Starter Edition: Een lichtgewicht versie speciaal voor 'netbooks', kleine latops met zuinige maar zwakke processoren. De versie mist geavanceerde mogelijkheden. Desondanks kun je van de nieuwe Taakbalk profiteren. Een flitsend schakelpaneel dat volgens critici schaamteloos van de Mac is afgekeken.

Home Basic: Dit wordt niet de opvolger van het huidige Windows Vista Basic, zoals nu op vele goedkope laptops is te vinden. Windows 7 Home Basic is straks bedoeld voor opkomende economien zoals die in Azi. Verwarrend genoeg heeft 'Vista Starter' nu die doelgroep. Met Home Basic kun je het internet op en basistaken uitvoeren, maar niet veel meer dan dat.

Home Premium: De mainstream versie van Windows 7. Voor deze thuisgebruikversie zal Microsoft de meeste reclame maken. Hierin vind je het Media Center, ondersteuning van touchscreens, het Aero glass-effect dat een 3D-effect geeft aan vensters, betere multimedia ondersteuning en de mogelijkheid via de Library-functie bestanden op n van de computers te delen aan pc's in het huisnetwerk.

Professional: De businessversie voor kleine bedrijven en thuiswerkers die niet werken met een volumelicentie (eigenlijk een soort 'abonnement'). Het zal geavanceerde mogelijkheden bieden als online back-up en het Encrypting File System. BitLocker-encryptie voor mobiele opslagmiddelen zit er helaas niet in.

Enterprise: De zakelijke versie van Windows 7 die organisaties krijgen met een volumelicentie. Hier zit BitLocker-beveiliging van usb-sticks en mobiele harddisken wel in. Een handige noviteit is DirectAccess die een veilige netwerkverbinding met telewerkers legt, over het internet.

Ultimate: De meest uitgebreide versie voor de power-user die geen compromissen wil sluiten. Welke extra's er zijn ten opzichte van Enterprise, is ons nog niet helemaal helder. De huidige btaversie van Windows 7 heeft het label 'Ultimate' maar dat zegt volgens Microsoft niets over de features in de uiteindelijke doosversie.


De 'vrolijke' interface van Windows 7.

Upgraden
Prijzen van de winkelversies en OEM-versies (die voorgenstalleerd staan op nieuwe pc's) zijn er nog niet. Wel meldt Microsoft dat consumenten die Vista overslaan ook van een upgrade-aanbieding kunnen gaan profiteren. Ook staat vast dat Windows XP-gebruikers een nieuwe installatie van al hun programma's zullen moeten uitvoeren bij de upgrade naar Windows 7. Bij de overstap van Vista naar Windows 7 worden de programma's en gegevens wel netjes overgenomen.

Verschijningsdatum
Over de verschijningsdatum doen de nodige speculaties de ronde. Strategisch zou het Microsoft goed uitkomen Windows 7 versneld, komend najaar, al op de markt te brengen. Het zou een teleurstellend Vista sneller doen vergeten en de nieuwe features kunnen de verkoop van Windows en de computers waar het op draait aanslingeren. Deze week stelde Microsoft een voorlopige versie van Windows 7 beschikbaar aan fabrikanten die nagenoeg de code bevat die de uiteindelijke versie ook zal hebben.

Windows 7 is dus bijna af. Maar veel zal afhangen van de testen door producenten of Windows 7 al in 2009verschijnt. Officieel komt Windows 7 drie jaar na Vista op de markt, dus begin 2010.