Windows 7 wordt geen 'Windows lite'

StevenSinofsky, hoofd van het ontwikkelaarsteam van Windows, geeft in een interview met CNET enige helderheid over de opvolger van Windows Vista. Anders dan in het geruchtencircuit valt op te tekenen, wordt 'Windows 7'geen radicaal ander besturingssysteem dan Vista.

De veelgehoorde klachten dat het omvangrijke Windows Vista-systeem traag is en veel problemen geeft met bestaande randapparatuur, voeden al ruim een half jaar geruchten dat Microsoft werkt aan een lichter besturingsysteem, een geheel nieuwe, veel lichtere 'kernel', waar naar behoefte van de gebruiker toepassingen 'bovenop' kunnen worden genstalleerd. Een soort Linux dus.

Graduele veranderingen
Maar wie het lange, nogal langdradige, interview met Windows-baas StevenSinofsky leest, krijgt niet de indruk dat er volop wordt gewerkt aan een 'Windows-lite'. Integendeel. Sinofsky bendarukt de 'goede relatie' die nodig is met de leveranciers van Windows-pc's en met leveranciers van randapparatuur. Ook moet de opvolger van Vista goed blijven passen in het 'Windows-ecosysteem' bij zakelijke gebruikers, zegt Sinofsky.

En daar heeft hij wel een punt. Steeds meer software van derden en webdiensten werken rechtstreeks samen met de huidige generatie van Windows-programma's. Een radicale verandering zou desastreus uitpakken voor de intercompatibiliteit en dus de relatie van Microsoft met zijn talloze 'vendors'. Ook de huidige randapparatuur werkend krijgen met de opvolger van Vista houdt in dat er beter niet voor een heel ander besturingsysteem kan worden gekozen. Met andere woorden: we zitten vast aan het huidige besturingssysteem en alleen graduele veranderingen en aanvullingen zitten in de pijplijn.

Wie googlet naar afbeeldingen met termen als 'Windows 7' komt bij de meest fantastische impressies van de opvolger van Windows Vista. Geen enkelevalt echter serieus te nemen, want de interface en 'feature set 'staat nog lang niet vast.

Verschijnt in 2010
Hoewel Sinofsky extreem veel woorden gebruikt om heel weinig te zeggen in het bewuste vraaggesprek, kunnen er toch wat feitelijke nieuwtjes uit worden


Schermbediening in 'Win 7'

Microsoft heeft deze week aangegeven dat 'Windows 7' straks ook via een drukgevoelig scherm kan worden bediend. Bij sommige apparaten werkt een touch screen inderdaad behoorlijk intutief, zoals bij navigatiesystemen. Toch vraagt WM Pro zich af of Microsoft dan ook een poetsdoekje gaat meeleveren! Niets is hinderlijker dan een monitor waar iemand met zijn vieze vette vingers op heeft zitten drukken!

gedestilleerd. Zo vertelt de Microsoft-baas dat we Windows 7 (overigens de codenaam) begin 2010 kunnen verwachten ("drie jaar na Vista"). Althans: dat is planning. Op dit moment is Microsoft nog volop met 'de markt' in overleg welke nieuwe features er in het operating systeem moeten komen. Daarover nog geen toezeggingen.

Geen nieuwe generatie drivers
De softwaremotor in Windows 7 wordt heel waarschijnlijk de kernel (basiscode) van Windows Server 2008 (wat weer een aangepaste versie is van Vista), met de nodige aanvullingen. En dat zowel in een 32 bit- als een 64-bit variant. Sinofsky hoopt dat steeds meer pc-componenten- en randapparatuurbouwers behalve 32-bit ook 64-bit drivers gaan ontwikkelen. En in zekere zin goed nieuws: aan het huidige (Vista) driversysteem wordt niet meer gesleuteld (zoals bij Vista wel het geval was).

Werkt een printer of grafische kaart goed met Vista, dan werkt hij zeker ook met Windows 7.