Windows 8 draait op tabletprocessor

De geruchten gingen al rond, maar nu is het officieel: de volgende versie van Windows is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten met een ARM-processor. Microsoft bevestigde op de CES in Las Vegas de speculaties in die richting.

Microsoft richtte zijn Windows-besturingssysteem tot nu toe voornamelijk op Intels x86-processorstructuur, waar de rekenharten in desktops en laptops doorgaans op gebaseerd zijn. Een uitzondering was het inmiddels oude Windows CE, dat weliswaar ARM-support heeft maar zo verouderd is dat het op huidige tablets niets te zoeken heeft.

Windows 8 moet hier verandering in brengen. Veel tablets hebben een energiezuinige ARM-processor aan de basis staan en Microsoft's toekomstige Windows-versie moet hier optimaal mee kunnen samenwerken. Ook het werken met usb, de nieuwste Internet Explorer en hardwarematig versneld surfen moet tot de mogelijkheden van tablets met Windows 8 aan boord behoren.

Ook software

Niet alleen Windows wordt geschikt voor tablets, ook gaat de fabrikant veelgebruikte software 'porten' naar mobiele apparaten. Zo moet er onder andere een mobiele Office-variant komen.

Texas Instruments, Nvidia en processormaker Qualcomm hebben reeds aangekondigd met Microsoft te zullen samenwerken, hoewel concrete producten nog niet genoemd zijn.

De nieuwe Windows-versie zal overigens ook 'gewoon' x86-processoren ondersteunen. Een releasedatum is nog niet bekend.

Windows 7

Inmiddels zijn er wel een aantal Windows 7-tablets op de markt, met een x86-processor aan de basis. Dit besturingssysteem is echter nooit gebouwd met een tablet in het achterhoofd, net zo min als deze processorarchitectuur optimaal is voor dit soort apparaten.