Windows 8 komt eind oktober, Server 2012 in september (update)

Microsoft heeft tijdens de World Partner Conference in Toronto bekendgemaakt wanneer hun twee belangrijkste nieuwe besturingssystemen op de markt komen. Windows 8 komt in de laatste week van oktober, terwijl Windows Server 2012 al in september beschikbaar is.

Windows 8 moet in augustus de zogenoemde ‘release to manufacturing’-status bereiken. Dit is de laatste versie van de software. De RTM verstrekt Microsoft vervolgens aan fabrikanten die het kunnen testen en het wordt op dvd’s gedrukt voor de uiteindelijke verkoop eind oktober.

Het is onbekend hoeveel de RTM-versie verschilt van de Release Preview, de laatste testversie van Windows 8. Eén van de wijzigingen die wel bekendgemaakt is, is dat Microsoft de Aero-interface uit de klassieke desktopomgeving heeft verwijderd.

Tegelijk met het uitbrengen van Windows 8 zullen ook de eerste tablets met het besturingssysteem op de markt komen. Welke dit precies zijn is nog niet bekend, wel zullen Microsoft’s eigen Surface-tablets hier vermoedelijk bij horen.

Het besturingssysteem voor servers, Windows Server 2012, komt een maand eerder, in september op de markt. Ook dit platform bereikt in augustus de RTM-status en zal dan aan fabrikanten worden verstrekt. Net als Windows 8 bevat de grafische versie van Server 2012 de metro-interface.

Update 19-7-2012

Windows 8 zal vanaf 26 oktober in Nederland beschikbaar zijn, zowel als een upgrade als op een nieuw systeem. Dit maakte Microsoft bekend op het eigen blog.