Windows 8 krijgt betere ondersteuning voor multitouch-gebaren

Microsoft gaat ervoor zorgen dat Windows 8 eenvoudiger te bedienen is met multitouch-gebaren. De softwaregigant wil dit bereiken door het besturingssysteem standaard te voorzien van drivers voor deze gebaren. Dit maakte Microsoft-topman Mike Angiulo bekend in een blogpost.

Volgens Angiulo heeft Microsoft voor de betere ondersteuning om de tafel gezeten met een aantal grote trackpad-fabrikanten. Hierdoor was het mogelijk firmware aan de installatie van Windows 8 toe te voegen die standaard een aantal gebaren ondersteunt. In Windows 7 waren bezitters van laptops meestal afhankelijk van trackpad-drivers van de fabrikant waardoor de gebaren niet op elke laptop werkten.

In zijn blogpost beschrijft Angiulo een zevental gebaren die vaak al gebruikt worden bij het bedienen van een smartphone of tablet. Zo kun je met één of twee vingers op de trackpad tikken, activeer je de scrollfunctie door twee vingers naar boven of beneden te slepen en zoom je in of uit door je duim en wijsvinger uit elkaar of naar elkaar toe te bewegen.

Windows 8 gestures

Ook zijn er een aantal gebaren die specifiek gericht zijn op het werken met Windows 8. Zo haal je het charms-menu tevoorschijn door vanaf rechts naar links te vegen, activeer je het app-menu door van boven naar onder te vegen en ga je terug naar de vorig app door over de trackpad van links naar rechts te vegen.

Windows 8 gestures