Windows 8 schudt pc-markt wakker

Op 29 augustus ging de IFA in Berlijn weer van start. Deze grote elektronicabeurs is al jaren de plek voor bijna alles wat een stekker heeft. Naast het nodige witgoed, televisies en hifi is de beurs sinds enkele jaren ook in trek bij veel fabrikanten van pc-hardware, smartphones en tablets. Het belangrijkste thema van dit jaar was makkelijk te raden. Vanaf 26 oktober ligt Windows 8 namelijk in de winkels, waardoor de IFA dus voor veel fabrikanten de ideale plek was om hun producten voor dit nieuwe besturingssysteem te presenteren.

Tot op heden leverde dit bij nieuwe Windows-versies weinig spannends op. Een nieuw besturingssysteem zorgde nooit voor echt ingrijpende hardwarewijzigingen, dat was immers ook niet nodig. De bediening bleef namelijk altijd in handen van het vertrouwde duo, het toetsenbord en de muis (of trackpad bij laptops). Bij Windows 8 bewandelt Microsoft echter een nieuw pad. De nieuwe interface, voorheen bekend onder de codenaam Metro, laat zich namelijk het best bedienen met een aanraakscherm. Deze voor Windows vrij ingrijpende aanpassing levert daardoor een hele reeks aan nieuwe apparaten op.

De meest eenvoudige aanpak is natuurlijk om bijvoorbeeld een laptop of all-in-one simpelweg van een aanraakscherm te voorzien. Veel fabrikanten kiezen echter ook nog voor een andere oplossing, een meer hybride-variant. Zo komen bijvoorbeeld Asus, Fujitsu en Samsung met een tablet met een aanklikbaar toetsenbord-dock, waarmee je de tablet vrij eenvoudig in een laptop verandert. Echt nieuw is dat concept natuurlijk niet, Asus heeft onder de naam Transformer al vanaf 2011 verschillende Android-tablets in het assortiment met een dergelijke dock. Windows 8 lijkt zich echter nog meer voor dit ontwerp te lenen dan Android. Zo kun je de nieuwe interface bedienen met het touchscreen en overstappen naar het toetsenbord wanneer je met bijvoorbeeld Office aan de slag wilt.

Al deze nieuwe apparaten kunnen echter ook voor flink wat verwarring zorgen bij de consument. Windows 8 komt namelijk in verschillende smaken, waarbij met name het verschil tussen de standaardversie (simpelweg Windows 8) en de RT-uitvoering wat onduidelijk kan zijn. Het uiterlijk van deze apparaten kan vrijwel identiek zijn, in gebruik is er echter een groot verschil.

Dat verschil komt met name door de processor. Dat is er in de Windows 8-apparaten één van het type X86, soortgelijke chips vind je ook terug in bijna alle desktops, laptops en all-in-one’s. Hierdoor kun je op deze apparaten vrijwel al je vertrouwde Windows-programma’s installeren.

De producten met Windows RT bevatten echter een ander type processor, ARM genaamd, een chip die veel gebruikt wordt in smartphones en tablets. Dit zorgt voor een flinke beperking in de mogelijkheden, het is namelijk onmogelijk hier standaard Windows-programma’s op te draaien. Windows RT is daardoor dus een stuk beperkter, voor nieuwe apps ben je namelijk afhankelijk van het aanbod in de Windows Store. Een belangrijk punt om rekening mee te houden als je zo’n Windows 8-hybride wel ziet zitten.