Windows 9 komt in april 2015, krijgt drie milestone-versies

Windows 9, de komende versie van Microsoft's besturingssysteem, gaat volgens het Windows-blog WinSuperSite in april 2015 al verschijnen. Dat is snel, zo'n tweeënhalf jaar na de release van Windows 8.

Windows 8 is inmiddels al even uit, en niet iedereen is onverdeeld enthousiast. Vooral veel desktopgebruikers hebben kritiek geuit op de Modern UI-interface, die niet echt voor hen bedoeld leek. Het lijkt Microsoft nu alles aan gelegen om, met Vista-problemen in het achterhoofd, snel met een opvolger te komen die een aantal zaken rechtzet.

Zo zou je Metro-apps in Windows 9 moeten kunnen draaien in een venster, zodat deze weer fatsoenlijk op een desktop bruikbaar zijn. Ook het traditionele startmenu zou naar verluidt zijn rentree maken in de nieuwe Windows-versie.

Threshold: convergentie tussen platforms

Microsoft wil Windows meer convergeren op allerlei soorten apparaten. Onder de codenaam 'Threshold' wil het de integratie tussen Xbox, Windows Phone en Windows versterken. Tijdens het Build-ontwikkelaarsevent komende april zal Microsoft de achterliggende strategie daarvan nader toelichten. Windows 9 is ook onderdeel van deze strategie. 

Voordat het zover is zal Microsoft met drie 'milestone'-versies komen. De ontwikkeling daarvan moet nog wel op gang komen, de komende Build-conferentie zal waarschijnlijk nog geen eerste milestone gepresenteerd worden.