Windows Mobile 6: verbeteringen in kleine stapjes

In tegenstelling tot de luidruchtige campagnes rond de lancering van Windows Vista en Office 2007, introduceerde Microsoft zijn Windows Mobile 6 in de luwte. Toch zal een belangrijk deel van de nieuwe generatie smartphones ermee worden uitgerust.

Verwacht bij de wat stilletjes en onlangs gentroduceerde nieuwste mobiele Windows voor handhelds en smartphones geen schokkende vernieuwingen. Meest in het oog springende zaken zijn een naamswijziging, het wat gelikter uiterlijk n de integratie van Office Mobile. Verder zijn er onder de motorkap vooral voor de zakelijke gebruiker veel interessante extraatjes en (of) handigheidjes te vinden. Zo is het eindelijk

OORDEEL

+ verbeterde zoekfunctie
+ ondersteuning voor html-mail
+ updaten zonder herstart
+ verbeterde veiligheid
- geen grote vernieuwingen

"Een prima mobiel besturingssysteem, maar zonder grote vernieuwingen."

mogelijk om zonder externe programmatuur de geheugenkaart met encryptie te beveiligen. Daarnaast kan contact gezocht worden met een Exchange-server en is deze doorzoekbaar met de nieuwe Exchange Server Search. Nieuwe Outlook-toevoegingen zoals Quick Flagging, Smart filtering en een kalenderlint maken het werken met Outlook bovendien een stuk overzichtelijker.

Html-mail
Met het lint - vergelijkbaar met de Ribbon uit Office 2007 - zie je in n oogopslag je recente afspraken. Verder heeft Mobile 6 volledige ondersteuning van html-mail. Ook links werken; na een klik op een link in een bericht wordt u meteen doorgesluisd naar de bijbehorende website. Uiteraard ontbreekt ook de integratie met Windows Live niet.

Met Office kun je documenten in originele opmaak bekijken en bewerken. Verwacht hier echter beslist geen wonderen: je kunt documenten openen en zeer gelimiteerd bewerken in de mobiele varianten van Word en Excel, maar alleen bekijken in PowerPoint. Handig is het allemaal wel: even snel een tekstje tikken of een wat meer geavanceerde berekening uitvoeren onderweg is nu wel heel simpel geworden. Verwacht echter geen volledige Office-functionaliteit.

Drie smaken
Mobile 6 is in drie smaken verkrijgbaar: Classic (voorheen Pocket PC), Standaard (voorheen Microsoft Smartphone) en Professional (voorheen Pocket PC Phone Edition). Classic is alleen bruikbaar op een handheld znder telefoonfunctie (PDA). De keuze voor een andere variant hangt af van het type toestel en wat de fabrikant daarvan aan updates voor het nieuwe besturingssysteem beschikbaar stelt.