Windows Mobile 6.5 omarmt mobiel internet

Vandaag kondigde Steve Ballmer, tijdens de tweede dag van het Mobile World Congress in Barcelona, Windows Mobile 6.5 aan. De aankomende versie van Microsofts telefoonsoftware gaat handiger om met content van het internet.

Het gaat hier om een aankondiging. Pas na de zomer zullen LG en HTC als eerste toestellen introduceren op basis van Windows Mobile 6.5. De software biedt volgens Microsoft een sterk verbeterde gebruikerservaring en een nieuwe layout.


Het nieuwe startscherm

De veranderingen bestaan uit:

- Een nieuw startscherm met widgets (webcontent) die je kunt aanpassen aan je eigen wensen. Hiermee krijg je snel toegang tot bijvoorbeeld e-mail (priv en zakelijk), voicemail, sms, maar ook RSS-feeds en Windows Live Messenger.

- Een startmenu met een verbeterde touchscreen-navigatie. Via een honingraat-structuur kan men snel applicaties starten. Het startmenu kan met Windows Mobile 6.5 helemaal worden ingesteld zoals de gebruiker dat zelf wilt. De touch screen is zo ingericht dat de telefoon met n hand kan worden bediend.

- Een vernieuwde Internet browser. Explorer Mobile biedt volgens de pr-mensen een 'ongevenaarde surfervaring' en is duidelijk krachtiger dan zn voorganger.


De nieuwe browser met zoomhulpje.


Nieuwe internetdiensten
De nieuwe Windows-telefoons bieden toegang tot nieuwe diensten: My Phone en Windows Marketplace.

De gratis My Phone-dienst stelt mensen in staat om belangrijke persoonlijke informatie (fotos, videos en sms-jes) via de telefoon op het web op te slaan, zodat een gebruiker vanuit een Windows-telefoon en elke pc bij de data kan. Het levert een back-up van je telefoongegevens en mobiliseert de data.

Windows Marketplace is Microsofts antwoord op de AppStore van Apple en andere online-winkels voor telefoonsoftware. Gebruikers kunnen applicaties voor hun telefoon makkelijk zoeken, vinden en aanschaffen. Je krijgt toegang tot Windows Marketplace met een Windows Live ID.

Spraakherkenning
Microsoft kondigde op de telefoniebeurs ook de applicatie Microsoft Recite aan. Microsoft Recite biedt een snelle en gemakkelijke oplossing voor het zoeken naar, opslaan van en het ophalen van persoonlijke notities en herinneringen op basis van spraakherkenning. Het maakt het navigeren door menus of typen van tekst overbodig. Microsoft Recite organiseert je telefoon op basis van termen en zinnen. De applicatie is geschikt voor telefoons met Windows Mobile 6.0 en hoger.