Windows Mobile krijgt zomerupdate

Medio 2007 verschijnt versie 6 van Windows Mobile, de besturingssoftware van Microsoft voor slimme mobieltjes en handheld computers. Wij zijn eigenlijk al behoorlijk in onze nopjes met de huidige editie, maar de opvolger belooft spektakel.

Nooit gedacht dat ik enthousiast zou worden over de Microsoft-software voor handheld computers. Mijn eerste Compaq Pocket PC met 'Windows CE 1.0' in 1996 liep om de haverklap vast en dat gold ook voor de PDA's met Windows-software die in de jaren erna verschenen. Deze Pocket PC's waren kleurrijke personal digital assistants in verhouding tot de sobere Palm-powered-PDA's, maar niet voor echt serieus gebruik geschikt. Op de Pocket PC-clubdagen, enkele jaren geleden, werd uitgebreid ingegaan op het verschil tussen een 'soft reset' en een 'hard reset'. Op de vraag wie dagelijks de Pocket PC moest herstarten na een vastloper, staken negen van de tien aanwezigen hun hand op.

Geen vastlopers meer
Hoe anders is het met Windows Mobile 5; nu een klein jaar op de markt. Ik heb de Microsoft-software op drie verschillende handcomputers gebruikt en niet n vastloper meegemaakt. Het tweede grote voordeel van Windows Mobile 5 is de 'out of the box'-agenda- en e-mail-synchronisatie met Exchange Server. Dat mag zijn een Exchange Server in je eigen bedrijf of een gehuurde server (Hosted Exchange). De synchronisatie kan bedraad of draadloos - door de ether (via een mobiel netwerk of WiFi-internet). Een Windows Mobile 5-device is zo een prima alternatief voor een professionele maar dure BlackBerry!

Windows Mobile 6
Een actuele Windows-handheld is dus al behoorlijk functioneel, maar er zitten meer mogelijkheden in de pijplijn. In een persbericht geeft de ontwikkelafdeling bij Microsoft al wat lokkers van de komende update prijs.
Windows Mobile 6.0 (de verwachte naam, nu nog bekend onder de codenaam 'Crossbow') zal de 'mobiele ervaring' van de gebruikers van Windows Vista, Exchange Server 2007 en Office 2007 naar een hoger plan trekken. Een concreet voorbeeld is het 'Windows Mobile Device Center' in Windows Vista, de opvolger van Windows XP. Deze nieuwe beheermodule in Windows herkent automatisch welk type mobiel Windows Mobile-apparaat je aansluit en past zijn instellingen daarop aan. Zo wordt het eenvoudiger bestanden en gegevens te synchroniseren tussen de grote pc en de kleine. Denk aan Office-bestanden, applicaties, muziek, foto's en video's en uiteraard gegevens in Outlook.
Windows Mobile 6 zal volledige ondersteuning bieden van de nieuwe bestandsformaten van Word, Excel en PowerPoint in Office 2007. Je kunt documenten tussen handheld en pc overzetten, lezen en bewerken, zonder verlies van bijvoorbeeld opmaakkenmerken, zegt Microsoft.