Windows ook getroffen door Freak

Niet alleen Android-, iOS- en andere Apple-apparaten blijken gevoelig te zijn voor de Freak-bug, ook Windows-devices zijn getroffen. Met Freak is het vrij gemakkelijk om internetverbindingen af te tappen en op deze manier wachtwoorden en andere persoonlijke informatie te stelen.

Microsoft maakte vannacht bekend dat hun operating system getroffen is door Freak. Het gaat om alle ondersteunde uitvoeringen van Windows. Microsoft laat weten dat ze samenwerken met hun partners in hun Microsoft Active Protections Program (MAPP) om het lek te dichten en hun gebruikers te beschermen. Na een onderzoek neemt Microsoft 'de geschikte acties om hun klanten te beschermen. Dit kan een beveiligingsupdate zijn via hun maandelijkse release, of een losse update.'

Freak

Freak werd eerder deze week ontdekt door onderzoekers. Het lek komt uit de jaren '90 en is ontstaan vanuit de zwakkere encrypties die naar het buitenland werden verscheept vanuit Amerika. Het is mogelijk om browsers te dwingen deze zwakkere variant te gebruiken waarna deze binnen een aantal uren gekraakt kan worden. Daarna is het mogelijk om wachtwoorden en andere persoonlijke informatie te stelen, maar ook grotere aanvallen uit te voeren op websites, zoals de like-knop van Facebook overnemen.

Op freakattack.com, de website waar de onderzoekers de bug meldden, kun je zien of jouw client veilig is.