Windows XP gaat ook op handheld draaien

Een Amerikaans technologiebedrijf gaat Windows XP naar de handcomputer brengen. De basis vormt de zogeheten cPC handheld, een apparaat dat vooral bedoeld lijkt voor professionele gebruikers.

De onderneming DualColor is niet het eerste bedrijf dat met een handheld pc op de markt komt die in staat is om de 'grote' versie van Windows te draaien. Tot nu toe flopten dit soort producten door met name een te geringe batterijduur.

De nieuwe cPC van DualColor moet het op bovengenoemde punten beter gaan doen. Het apparaat heeft een 1,5 gigahertz Via C7-M processor, een 40 GB harddisk en 1 GB aan geheugen aan boord. Het appraat heeft verder een 5 inch scherm en draait onder het Windows XP TabletPC-operating systeem.

Voor minder veeleisende taken gebruikt de handheld overigens het Windows Mobile 5.0 besturingssysteem. Dit blijkt van gunstige invloed op het batterijverbruik. In de 'telefoonstand' kan met de cPC 8 tot 12 uur worden gewerkt. Als computer houdt het apparaat het beduidend minder lang vol: 3 tot 4 uur, net zo lang als een standaard laptop.