Wireless USB voorlopig niet in Nederland

Eindelijk komen de eerste apparaten met Wireless USB op de markt. Maar voorlopig niet in Nederland, meldt notebookleverancier Lenovo. De Nederlandse overheid moet namelijk eerst toestemming geven voor gebruik van de radiozenders die de basis vormen van 'w-usb'.

Sinds 1998 is USB de heersende norm voor het bedraad koppelen van randapparatuur aan pc's. De hardwarefabrikanten verenigd in het USB forum werken al enige jaren aan een draadloze opvolger en de norm werd onlangs technisch helemaal uitgewerkt. De eerste producten zijn er ook al: Lenovo introduceerde recent in de VS zijn T61p-notebook met de draadloze techologie en Belkin een Wireless USB hub, een 'moederstation' voor een draadloos netwerkje met USB-apparatuur.

FM-transmitters
"Maar het zal nog even duren voor de eerste echte 'w-usb'-producten ook in Nederland te koop zijn", meldt de woordvoerder van de Nederlandse vestiging van Lenovo, Bernie Pruissen. "De situatie is vergelijkbaar met de van de kleine FM-transmitters die in de auto het geluid van de navigatiekit of de mp3-speler in radiogolven omzetten, zodat de autoradio het geluid verstekt kan afspelen over de hoedenplank." Hij legt uit: "Zulke zendertjes zijn al een paar jaar op de markt, maar - tot voor kort - officieel niet toegestaan, omdat ze de FM-band benutten voor een eigen 'uitzending', waarvoor dus ook een zendlicentie moet worden aangevraagd volgens de Nederlandse bepalingen."

Dat het bereik slechts enkele meters is, maakt voor de wet niet uit. Inmiddels is de regulering voor dit soort apparaten wel aangepast, maar de nieuwe w-usb-apparaten, die ook met draadloze zenders en ontvangers werken, functioneren op een andere golflengte. Hoewel ze misschien oogluikend zullen worden toegestaan bij gebruikers (gezien het beperkte zendvermogen ook), zal geen fabrikant of leverancier de technologie in Nederland (en veel andere Europese landen) officieel op de markt durven brengen. "In ieder geval Lenovo niet", aldus de Lenovo-woordvoerder.