WoodWing brengt open formaat uit voor tablets

Het Nederlandse softwarebedrijf WoodWing maakt hun ofip-bestandsformaat open. Het format is bedoeld voor het publiceren op tablets. Met deze openbaarmaking hoopt het bedrijf een standaard voor deze markt te creren.

Zoals er voor het drukken van tijdschriften pdf is en html voor het web, is er nog geen standaard voor interactieve publicaties op tablet-pc's. Deze markt is momenteel behoorlijk versnipperd; er zijn diverse formats om digitale tijdschriften te publiceren.

In een persbericht legt WoodWing uit dat ze met hun eigen ofip dit gat op willen vullen. Ze hopen met het vrijgeven van het formaat een standaard te creƫren en zo de markt minder versnipperd te maken.

Een andere ontwikkeling is het verschijnen van digitale kiosken, zoals Pubbles van het Duitse Bertelsmann. In deze digitale winkels worden tijdschriften en kranten aangeboden van verschillende uitgeverijen. Een algemene standaard moet het voor bedrijven makkelijker maken om hun publicaties via deze kiosken aan te bieden aan consumenten.

Ofip is te gebruiken op tablets met iOS, Android, Blackberry Tablet OS en HP's webOS. Ook werkt het format in browers met html5-ondersteuning. De extensie gebruikt xml als basis waardoor het eenvoudig zelf aan te passen is.