Word Lens-app vertaalt tekst live via iPhone

Met de nieuwe applicatie Word Lens is het mogelijk om teksten live te vertalen via het scherm van je iPhone. De app maakt hiervoor gebruik van ocr en augmented reality om in real time vertalingen op je scherm te toveren.

Via de camera in je iPhone leest Word Lens een tekst, waarna deze wordt vertaald. De originele woorden worden op het scherm weggefilterd en in de afbeelding zelf vervangen door deze vertaling. Je kunt dus direct via je telefoon lezen wat de vertaling is van een tekst geschreven in een vreemde taal.

Het gehele proces vindt plaats in de app zelf, waardoor geen verbinding met internet nodig is. De vertaling gaat per woord, waarbij (nog) geen rekening wordt gehouden met zinsopbouw.

Voor het gebruiken van de applicaties is een iPhone 3GS, iPhone 4 of iPod Touch met iOS 4.0 of hoger nodig. Momenteel kan Word Lens alleen vertalen van Spaans naar Engels en omgekeerd, maar maker Quest Software wil in de toekomst ook andere talen beschikbaar maken. De applicatie zelf is gratis, de bijbehorende woordenboeken kosten 4.99 dollar (3,75 euro) pers stuk.