Workshop: automatische backups

Een computercalamiteit kan grote gevolgen hebben. Een stroomstoring of een regelrechte crash, en al je kostbare bestanden kunnen zijn verdwenen. Om dat te voorkomen moet je regelmatig reservekopien maken, met Windows Backup en ons stappenplan.

Voor veel computergebruikers is het maken van reservekopien van belangrijke bestanden een kwestie van het spreekwoordelijke kalf en de te dempen put. We denken eraan als het te laat is. Het is een saai karwei dat er ondanks goede voornemens gemakkelijk bij in schiet. Maar zelfs de kleinste computercalamiteit kan grote gevolgen hebben. Een verkeerde opdracht, een stroomstoring of een regelrechte crash, en al je kostbare bestanden kunnen zijn verdwenen. Administratie, adressenbestanden, digitale fotos, muziek of software die je op internet hebt gekocht en gedownload, alles weg.

Om dat te voorkomen, moet je regelmatig reservekopien maken van belangrijke bestanden op je computer. Met grote nadruk op het woord regelmatig, want alleen met een actuele backup kun je alle schade na calamiteiten herstellen. Windows XP heeft een backupprogramma aan boord, waarmee je gemakkelijk zulke reservekopien kunt maken. Een kwestie van een keer goed instellen, volgens ons stappenplan, en daarna doet je computer zelf het meeste werk. Bijvoorbeeld s nachts, zodat je er zelf geen last van hebt.

Stap 1: Bestanden organiseren
De belangrijke eerste stap heeft eigenlijk niet zo veel te maken met backuppen, maar het is sowieso een goed idee om eens stil te staan bij de manier waarop je je bestanden hebt ingedeeld. Zorg ervoor dat je ze op een logische plaats opslaat, waar ze gemakkelijk ook weer terug te vinden zijn. Dit vereenvoudigt natuurlijk het maken van een backup, doordat je snel de te kopiren bestanden kunt aangeven. Windows XP helpt je een handje met je gebruikersprofiel: een verzameling submappen in de map Documents and Settings, waar je persoonlijke bestanden, e-mail, favorieten van Internet Explorer en verschillende instellingen worden bewaard. Als je bestanden op andere plaatsen hebt opgeslagen, vergeet ze straks dan niet aan de backup toe te voegen.

Stap 2: Backupprogramma installeren
Gebruikers van Windows XP Professional kunnen deze stap overslaan, maar als je Windows XP Home Edition op je computer hebt staan, dan moet je zelf het backupprogramma installeren. Dat is raar, maar kennelijk vindt Microsoft het voor thuisgebruikers niet noodzakelijk om reservekopie?n te maken. Tijd dus om je Windows XP Home Edition cd-rom op te zoeken [1]. Doe de cd in de speler en klik in het Windows XP openingsvenster op de optie Perform Additional Tasks en vervolgens op Browse this CD. In het Windows Explorer-venster dat nu wordt geopend, dubbelklik je op de map ValueAdd, dan op achtereenvolgens de mappen Msft en Ntbackup, en tenslotte op Ntbackup.msi om het programma te installeren.