WORKSHOP: Beperk webtoegang

In veel situaties is het niet wenselijk dat een pc zomaar toegang geeft tot heel internet. En of twee sites is soms meer dan genoeg. Windows XP biedt standaard geen mogelijkheden zo'n streng filter in te stellen, maar met ons stappenplan is de klus zo gebeurd.
Het is onmogelijk om bepaalde websites op een eenvoudige manier waterdicht af te schermen, maar je kan het gebruikers in een paar stappen wel bijzonder lastig maken.

Let op!
De proxy-truc werkt niet over een Virtual Private Network (VPN)-verbinding (zoals bij sommige ADSL-aanbieders).
Voor de Internet Explorer is er een strategie die gebruik maakt van een 'valse' proxy-server. Een proxy-server is een soort buffercomputer van uw internetprovider die bezochte websites opslaat. Als u naderhand de website nogmaals oproept, kan de site in zijn geheel van de snelle proxy-server gehaald worden. Bij iedere website die een gebruiker wil bezoeken, zal de browser eerst kijken of er een kopie van op de proxy-server staat. De truc is om een proxy-server op te geven die helemaal niet bestaat, zodat de browser altijd een foutmelding zal geven. Vervolgens kun je de wel gewenste websites om de niet-bestaande proxy-server heenleiden. Dat doe je als volgt.

Stap 1: Internet Opties
Ga naar de Internet Opties van Internet Explorer, onder het rolmenu 'Extra'. Klik op het tabblad ' Verbindingen' en vervolgens op ' LAN-instellingen'. Vink daar het gebruik van een proxy-server aan. In het invulveld erachter voer je een niet bestaande servernaam in. Wees creatief! In het poort-veld typt u 80[1].

Stap 2: Geavanceerd
Vervolgens klikt u de knop 'Geavanceerd'. Hier kun je in het veld 'Uitzonderingen' de websites opgeven die wel mogen worden bekeken [2].