Workshop: drie tips voor Windows XP

Windows XP zit vol met verborgen mogelijkheden, die soms goed van pas komen. Hier een kleine selectie.
Sneller bij je bestanden
In computers zitten vaak meerdere harde schijven, die soms ook nog eens in meerdere partities zijn verdeeld. Om sneller bij deze schijfstations te komen, versleep je het icoon Mijn computer naar een rand van het Bureaublad. De icoon verandert dan in een werkbalk genaamd Mijn Computer. Hierin staan alle schijfstations gerangschikt.

ClearType Tuner
Met de functie ClearType van Windows XP kun je de weergavekwaliteit van letters en cijfers op met name TFT-schermen aanzienlijk verbeteren. Helaas spreekt de standaardinstelling niet iedereen aan. Daar is gelukkig wat aan te doen met de nieuwe Microsoft PowerToy 'ClearType Tuner'. Deze kan gratis worden gedownload bij Microsoft.

Met de PowerToy kun je de prestaties van ClearType verbeteren, bovendien is het programma bereikbaar via het Configuratiescherm (kies Start > Configuratiescherm > Vormgeving en thema's). De eerste keer dat je ClearType Tuner start, kun je op Start Wizard klikken om aan de hand van een serie voorbeelden de beste instellingen te kiezen.

Meerdere bestanden hernoemen
Het is in Windows XP mogelijk om meerdere bestanden tegelijk te hernoemen. Voorwaarde is wel dat ze van hetzelfde soort zijn. Handig om bijvoorbeeld digitale beelden in n keer allemaal te hernoemen. Selecteer het eerste bestand van de serie en klik met de Shift-toets ingedrukt op de laatste. Als het goed is zijn nu alle te hernoemen bestand geselecteerd. Kies nu in het menu Bestand voor Hernoemen en geef een nieuwe naam op. Let op dat je de extensie niet veranderd. De bestanden krijgen nu allemaal dezelfde naam met een opeenvolgend nummer er achter.