Workshop: starten met Formdesk.nl

Met de online formulierengenerator op Formdesk.nl maak je snel een webformulier, zonder lokale software op je pc. De webdienst kreeg onlangs een geheel nieuwe engine. WINMAG Pro helpt je bij het bouwen van je eerste webformulier in de nieuwe omgeving.

WINMAG Pro is al enige jaren behoorlijk tevreden over Formdesk; we zijn een trouwe gebruiker vanaf 2001. Met de recente verbeteringen die de webdienst afgelopen najaar doorvoerde, blijkft er weinig te wensen over. Lees ons eerdere testverslag.

Wie snel aan de slag wil in de nieuwe ontwerpomgeving van Formdesk, eventueel eerst met een gratis proefperiode, volgt ons beknopte zes-stappenplan.


STARTEN MET FORMDESK

[1] Registreren
border=1Je registreert je op de website met de knop 'Probeer Formdesk nu uit' op het hoofdscherm (onderin). Een gratis proefabonnement duurt maximaal 90 dagen en biedt rumte voor 25 reacties per maand en 50 opgeslagen resultaten. Bevalt Formdesk, dan kun je kiezen voor een standaard- of een zakelijk abonnement. De laatste is uitgebreider voor wat betreft het aantal te verwerken formulieren en biedt geavanceerde gereedschappen om in je formulieren toe te passen.

[2] De opmaak bepalen
border=1Na registratie kun je de opmaak van je eerste formulier bepalen. Kies een Thema-opmaak of klik op het tabblad 'Opmaak instellen'... Vervolgens kun je aanpassingen in de opmaak van de verschillende onderdelen van het formulier doen. Een geavanceerde optie (hoewel niet moeilijk) is het gebruiken van het Cascading Style Sheet-bestand van je website, waarin de opmaak van je site is gedefinieerd. Klik op de knop 'Verder' onderin je scherm om naar het tabblad Vragen te gaan.

[3] Vragen invoeren
border=1Je hebt nu een leeg formulier met alleen een titel. Klik erop dubbel met de muis om hem aan te passen. Onder de titel vind je een knop 'Element toevoegen'. Klik eenmaal en voer je eerste vraag in. Je kunt het formulier voorzien van ondermeer open vragen en meerkeuze-vragen, maar ook van bijvoorbeeld afbeeldingen, horizontale lijnen, commentaar en berekeningen. Tevens kun je per vraag afwijken van de eerder opgegeven opmaak.