Workshop: vakantiedagenoverzicht online

In ieder kantoor moet iemand de opgenomen vakantiedagen bijhouden. Een vervelend klusje, want het vergt flinkt wat rekenwerk. Met onze online vakantiedagen-sheet voor Microsoft Excel, of Google's Docs and Spreadsheets, automatiseer je die taak.

Precies twee jaar geleden publiceerden wij een workshop van Jos Goes, waarin we lieten zien hoe je met Excel eenvoudig een 'vakantiedagenkaart' per medewerker kunt bijhouden. In haar Excel-modelsheet wordt de calculatie voor het resterende aantal vakantiedagen automatisch uitgevoerd. Makkelijk en het scheelt rekenfouten. Het model kan in een bijgewerkte versie worden gedownload via de link winmagpro.nl/vakantiedagenkaart2008.xls.

Google Documenten
Sinds ruim een jaar zijn we dolenthousiast over Google Documenten. In de gratis webapplicatie voor rekenbladen houden we al onze planningen bij. Voor de aardigheid importeerden wij onlangs Jos d'r Excel-model (natuurlijk ook op de redactie in gebruik) in het Excel-alternatief van Google. En wat we al een beetje vermoedden: dat werkt prima.

Sterker nog: het zal voor sommige teams extra handig zijn dat de vakantiedagensheet online staat. Zo kan de beheerder er vanaf iedere pc mee werken, ook vanuit huis. Via de optie 'Publiceren' in Google's webapplicatie kunnen de collega's het overzicht ook op een vast webadres bekijken. Inbrekers en hackers smullen van dit soort gegevens, dus je kunt dan beter met werknemerscodes werken; niet met namen. Een andere optie is de sheet alleen te 'delen' aan bepaalde Gmail-adressen; die van de werknemers in kwestie. Zo wordt inloggen op de vakantiedagensheet verplicht.

Lees in verder ons stappenplan, hoe je een vakantiedagenkaart online krijgt.