WORKSHOP: Webcam als waakhond

Een webcam aan je pc komt goed van pas als je via het internet een bepaalde plek (je huiskamer, je parkeerplaats, je kantoor) in de gaten wilt houden. In deze workshop lees je hoe je zo'n spionnetje installeert.
Dat wat de pc-webcam ziet, kan speciale webcamsoftware om de zoveel seconden als een plaatje op internet publiceren. De slimste webcamsoftware stuurt daarbij alleen beelden door als zij beweging waarneemt, bijvoorbeeld naar een opgegeven e-mailadres. Het gratis uit te proberen programma Conquercam is tot al deze taken in staat. WINMAG vertelt hoe je het installeert en instelt.

We gaan ervan uit dat je al een werkende webcam aan je pc hebt hangen; Conquercam bevat namelijk geen stuurprogramma voor je webcam. Installeer Conquercam vanaf www.conquercam.com.

Als het goed is, zal Conquercam bij het eerste opstarten direct al een 'preview' van het beeld van de webcam geven. Het programma doet nog niets met deze beelden.

Beelden op het web, of via mail
We gaan instellen hoe de webcam de beelden het internet op zal sluizen.

Kies: View | Options | Uploading [1]

We kunnen nu een 'Upload Location' aanmaken:

1. een e-mailbestemming (bijvoorbeeld je eigen e-mailadres),

2. een website of homepage, via het FTP-protocol

OK, het lijkt me aardig om voor deze workshop een webcambeeld op het web te zetten (het apparaat heet niet voor niets zo), dus kies ik voorNew FTP Site.

Conquercam bezit een ingebouwd systeem voor bestandsuitwisseling met een website of homepage via het zogeheten FTP-protocol. Je moet daarom wel (eenmalig) je FTP-inloggegevens invullen (zie kader).