Worldmax te vroeg n te laat met WiMax

Een product of dienst kan op zich in orde zijn, maar gewoon net te vroeg of juist net te laat op de markt komen. Het draadloze WiMax-netwerk van Worldmax in geheel Amsterdam (!) lijkt opvallend genoeg zowel te vroeg als te laat.

Er wordt al in verschillende steden op de wereld gexperimenteerd met de WiMax-technologie voor draadloze communicatie via de 3,5 Ghz band. In Nederland verkregen Worldmax en Casema een licentie voor gebruik van deze frequentie. Het voordeel van WiMax is de reikwijdte. De technologie overspant vele kilometers terwijl UMTS voor mobiel internet in een drukke stad slechts enkele honderden meter bereik heeft.

Worldmax is de eerste partij die in Nederland een draadloos netwerk met WiMax opzet. Sinds gisteren is in Amsterdam (in bepaalde delen) een draadloze, zeer snelle internetverbinding te gebruiken. De service heet Aerea.

Het grote voordeel, volgens de initiatiefnemers, is dat je als Amsterdammer voor een scherp bedrag een zeer snelle verbinding op je computer kan krijgen. Impliciet zegen ze daarmee dat je je vaste breedbandabonnement (Bij UPC, nu Ziggo geheten of bij een adsl-aanbieder) kunt opzeggen.

Fundamentele problemen
Of dat snel zal gebeuren is nog maar de vraag, want fundamentele nadelen kent WiMax ook: er moet een aparte insteekkaart of usb-stick worden aangeschaft (voor op iedere computer die je met internet wilt verbinden; een belangrijk detail). De Intel-chips voor laptops ondersteunen namelijk pas over enige tijd standaard de WiMax-techniek.

Een tweede probleem is al aangegeven: de WiMax-dienst werkt alleen lokaal. Hoewel later meer steden zullen volgen, is op dit moment alleen Amsterdam 'gecovered'. Neem dan UMTS of beter zijn opvolger HSDPA. Bij Vodafone huur je sinds een half jaar voor twee tientjes per maand een HSDPA-laptopkaartje dat je op vlotte snelheid draadloos laat werken in grote delen van Nederland en zelfs menige Europese stad.

Tarieven niet bekend
Het derde probleem is misschien van voorbijgaande aard, maar willen we niet onvermeld laten: de tarieven na de juist gestarte proefperiode zijn nog niet bekend. Die proeffase is gelukkig niet al te kostbaar. Voor de early adopters is er per gisteren een 'light' versie van Aerea beschikbaar. Je betaalt eenmalig 29,90 en krijgt dan een modem opgestuurd en een maand toegang. De werkelijk nieuwsgierige Amsterdammerskunnen dus wel redelijk betaalbaar aan de nieuwe technologie snuffelen en dat valt te prijzen. Er komen zowel prepaid- als lopende abonnementen beschikbaar. Tegen welke kosten is echter nog onduidelijk. De relevante webpagina van Aerea bespreekt alleen de proefperiode en bijkomende kosten.

Snel surfen met de laptop in het Vondelpark kan ook al enige tijd met een HSDPA mobiel internet-abonnement van onder meer Vodafone.