WPS Office, een gratis office-pakket van Kingsoft

Gratis open source-toepassingen als Libre Office en Open Office hebben tot nu toe niet heel veel succes als vervanger voor Microsoft Office op de westerse werkvloer. De Chinese ontwikkelaar Kingsoft schijnt echter leider te zijn op de Chinese werkvloer met WPS Office. Niet open source, wel gratis.

WPS staat voor Writer (Word), Presentations (PowerPoint) en Spreadsheet (Excel) en bestaat precies uit die drie programma's. Het pakket is gratis verkrijgbaar voor Windows, en als beta voor Ubuntu. Daarnaast is er ook een versie beschikbaar voor Android. Het wordt ontwikkeld door een van China's oudste software-ontwikkelaars, Kingsoft. Zij leveren ditzelfde pakket overigens ook aan de Chinese overheid. 

WPS met de moderne 'ribbon'-interface.

WPS is te verkrijgen in het Chinees, Japans en Engels. Naast een gratis versie is er ook een Pro-versie waar je voor moet betalen. 

Het grote voordeel van WPS is, naast dat het gratis is, de herkenbaarheid. Het lijkt namelijk als twee druppels water op Office van Microsoft. Je zou misschien kunnen spreken van een kopie, maar het lijkt meer dan dat te zijn. Het heeft namelijk de optie om te schakelen tussen twee interfaces. Het pakket heeft een interface die lijkt op Office 2007, inclusief ribbon, maar ook de meer klassieke interface van 2003 en eerder is aanwezig. Voor ieder wat wils dus.

WPS met klassieke interface. Maak je geen zorgen, dankzij ondersteuning voor de Engelse taal hoef je geen Chinees te kennen om WPS te gebruiken.