Xiaomi komt voorlopig niet naar Europa

De Chinese smartphonemaker Xiaomi komt voorlopig nog niet naar Europa en de Verenigde Staten. Volgens Hugo Barra, verantwoordelijk voor internationale uitbreiding bij Xiaomi, duurt het waarschijnlijk nog wel 'een paar jaar'.

'De reden is dat we denken dat onze toegevoegde waarde van het verkopen van smartphones met high-end specificaties voor bijna de kostprijs een veel grotere economische en sociale impact heeft in opkomende landen', legt Barra uit in een interview met de BBC. 'Maar ook omdat de markten in Europa en de VS ongelofelijk competitief zijn. We zijn nog niet helemaal op het niveau waarbij we denken dat we er klaar voor zijn om daar deel van uit te maken.' Bovendien krijgt de smartphone-ontwikkelaar bij een internationale uitbreiding ook te maken met diverse obstakels, zoals patenten. Na de uitbreiding naar India werd de import van de toestellen van Xiaomi tijdelijk verboden vanwege mogelijke patentschending.

MiNote

Xiaomi is inmiddels de op twee na grootste smartphone-ontwikkelaar ter wereld en de waarde wordt geschat op ruim 39 miljard euro. Een paar dagen geleden kondigde het bedrijf de nieuwe lijn MiNote-smartphones aan, waarmee ze willen concurreren met Apple. De MiNote's zijn dunner, lichter en behoorlijk wat goedkoper dan de iPhones. De phablet van Xiaomi is 5,7 inch groot en heeft ondersteuning voor dual-sim. Het toestel heeft een 2,5 GHz quad-core Snapdragon 801-processor, een Adreno 330 voor de graphics, 3 GB aan ram-geheugen en 16 of 64 GB aan intern geheugen. Vanaf 27 januari worden de eerste toestellen verkocht, de prijs is ongeveer 320 euro.