XP-gebruiker gehecht aan besturingssysteem

Gebruikers van Windows XP doen niet graag afstand van hun vertrouwde Windows-versie. Dat blijkt uit onderzoek van PC World en Technologizer.

Tachtig procent van de bijna 5000 onderzochte XP-gebruikers zou zeer ongelukkig worden wanneer Microsoft de ondersteuning voor het besturingssysteem opzegt. Zij kunnen overigens nog een krappe vijf jaar vooruit; momenteel staat het staken van de support gepland op 8 april 2014.

Uit het onderzoek bleek dat de XP-gebruikers niet veel moeten hebben van Vista. Volgens een kwart van de onderzochten biedt de opvolger van XP onvoldoende meerwaarde om een upgrade te rechtvaardigen. Een derde noemt overige zaken als gebrekkige ondersteuning van oude hardware om af te zien van een upgrade.  Dat is overigens grotendeels gestoeld op praktijkervaring: 70 procent van de respondenten heeft wel degelijk Vista uitgeprobeerd. Dertig procent heeft 'gewoon voldoende' aan XP en stapt daarom niet over.

Windows 7

De onderzochte gebruikers hebben wel een goed woord over voor Windows 7.  Twee derde is namelijk positief over het nieuwe systeem. Bijna een kwart heeft met het nieuwe OS geëxperimenteerd en 43 procent heeft zich al uitgebreid laten informeren over het besturingssysteem.

Daadwerkelijk overstappen is toch een ander verhaal. 34 procent van de XP-gebruikers die met Windows 7 heeft geprobeerd, laat het nieuwe OS toch links liggen als het eenmaal verschenen is. Dat geldt ook voor 44 procent van degenen die er alleen over gelezen hebben.

Het volledige onderzoek kun je lezen op Technologizer.