XS4ALL over op geavanceerd e-mailsysteem

Internetabonnees zijn al jaren gewend aan het 'pop3'-protocol waarmee je e-mail ophaalt uit een postbus bij je provider. Bij het professionele IMAP-protocol blijft de mail bij de provider staan zodat je er vanaf iedere pc bij kunt. XS4ALL-abonnees mogen het op proef gebruiken.

IMAP staat dus voor 'internetservergebaseerd e-mailen', met als groot voordeel dat bijvoorbeeld telewerkers niet naar het werk hoeven om bij alle eerder ontvangen mail te kunnen. Ook kun je makkelijker onderweg met een handcomputer of telefoon je mail checken, ook de eerder ontvangen n verstuurde berichten. Vrijwel elk e-mailprogramma kan e-mail ophalen via IMAP.

Al tien jaar
IMAP bestaat al ruim tien jaar, maar tot nu toe waren internetproviders huiverig het op grote schaal aan te bieden. Het protocol vergt veel opslagruimte bij de providers, met honderden MB's per gebruiker. Maar opslag is per MB steeds goedkoper geworden, dus dat probleem geldt nu minder.
XS4ALL stelt IMAP 'op proef' beschikbaar. XS4ALL had al eerder de (pop3) mailboxen vergroot naar 500 MB en dat blijft bij IMAP hetzelfde. De omvang is volgens XS4ALL "meestal voldoende om tienduizenden mailtjes te bewaren in overzichtelijke folders," meldt een persbericht.
De folders van IMAP zijn identiek aan de folders van Secure Webmail, het webpaneel voor XS4ALL-gebruikers om op hun mail in te loggen met een gewone webbrowser.

Push-mail
IMAP van XS4ALL is ook geschikt voor push-mail. Deze mailmethode wacht niet tot de gebruiker de e-mail ophaalt, maar geeft direct een seintje via het e-mailprogramma als er nieuwe mail is. Push-mail is uitermate geschikt voor gebruik op een laptop, PDA of mobiele telefoon via GPRS of UMTS. Push-mail van XS4ALL werkt door middel van IMAP-idle dat op de nieuwste smartphones en PDA's kan worden ingesteld.

XS4ALL levert de IMAP-dienst in een beveiligde vorm, als 'Secure IMAP'. Deze e-mailversleuteling voorkomt het onderscheppen van e-mail en wachtwoord als je een verbinding gebruikt van een derde, bijvoorbeeld als je onderweg bent.

Info: www.xs4all.nl