Xs4all start burgerinitiatief 'Muziek en film 4all'

Internetprovider Xs4all heeft een burgerinitiatief gestart met de naam Muziek en film 4ALL. Het burgerinitiatief heeft als doel muziek en film direct op internet beschikbaar te stellen bij de lancering.

Met het burgerinitiatief wil Xs4all de Tweede Kamer later buigen over de online beschikbaarheid van muziek en films. Volgens de provider laat deze te wensen over, bijvoorbeeld omdat veel films en muziek eerst in de Verenigde Staten uitkomt en nog niet in Nederland beschikbaar wordt gesteld. Hierdoor zijn consumenten eerder geneigd illegale bronnen te raadplegen op internet.

Om het wetsvoorstel de Tweede Kamer in te krijgen zijn 40.000 handtekeningen nodig. Xs4all heeft de website www.muziekenfilm4all.nl in het leven geroepen om (digitale) handtekeningen te verzamelen.

Downloadverbod

Xs4all is tegen een downloadverbod om auteursrechtinbreuk door middel van downloaden op internet aan te pakken. Volgens de provider kan dit alleen gehandhaafd worden door internetverkeer te filteren, wat fundamentele rechten van de burger schendt, zoals communicatiegeheim, privacy, informatie en vrijheid van meningsuiting.

Volgens de provider lost een downloadverbod de problemen niet op. In een verklaring op hun website stellen ze: “Het wordt tijd dat de muziek- en filmindustrie zich aanpast aan de behoeften van de internetgebruiker en niet andersom. Internetgebruikers hebben behoefte aan een breder en gevarieerder digitaal aanbod van muziek en film en zijn best bereid hiervoor te betalen, mits de muziek en films op de juiste manier in de juiste vorm en op het juiste moment worden aangeboden.”