Yandex komt met minimalistisch design voor browser

Yandex, een Russisch search-, e-mail- en e-commerce-website, heeft een nieuwe versie van zijn browser gereleased. Het nieuwe design is erg minimalistisch en probeert dan ook voor zo min mogelijk afleidingen te zorgen. Op dit moment is de software alleen beschikbaar als een vroege alpha-versie om mee te testen.

De software is zo ontworpen dat de focus zoveel mogelijk op de web content ligt, met interface elementen als een adresbalk en een terugknop. De nieuwe versie van Yandex is ook een model voor de geplande browser voor mobiele apparaten, aldus het bedrijf.

Andere surf-ervaring

'Om comfortabel te zijn met websites die er meer uit zien als desktop programma's, hebben gebruikers een compleet andere surf-ervaring nodig, zodat het aanvoelt alsof ze een desktop gebruiken in plaats van een webapplicatie', zegt Yandex over de nieuwe versie. 'Om hier aan te voldoen, hebben we onze browser gestript van alles wat niet essentieel is, de zoekfunctionaliteit nog dieper geïntegreerd en de user interface simpeler, informatiever en prettiger maken.' De browser is gebaseerd op Chromium van Google.

Nieuwe design

In de nieuwe versie van Yandex zijn de tabbladen onderaan de pagina gegroepeerd. Als je meerdere tabbladen van één domein hebt open staan, worden deze in één groep gezet. Bovenaan zo'n groep staat de meest recent gebruikte pagina. Elk tabblad heeft een kleurcodering die overeenkomt met de kleuren van de website. Boven het actieve tabblad staat een dunne witte balk. Met Ctrl + L of Cmd + L zet je de cursor in de adresbalk, die ook een zoekfunctie heeft, wat een erg leuke feature is. De zoekbox verschijnt bovenop de actieve webpagina, die vervolgens geblurred wordt.

De nieuwe versie van Yandex is gratis te downloaden voor Windows en iOS.