Zakelijk breedband voorkomt uitglijders

Hoewel sommige bedrijven genoeg hebben aan een standaard internetaansluiting, is voorveelondernemingen een permanente verbinding met het internet van levensbelang. Dan is een zakelijk breedbandabonnement de enige optie.
Unified Communications

Een snelle, stabiele verbinding is n, wat je ermee doet is twee. Een business-dsl-lijn in je bedrijf opent de poorten naar VoIP-telefonie of zelfs videoconferencing rechtstreeks vanaf je desktop. De softwaredivisie van Cisco, de grootste producent van netwerkhardware voor bedrijven, heeft daar wat langer over nagedacht en introduceerde een zogeheten unified communications-oplossing. Niet allemaal losse programma's voor verschillende berichtenstromen, maar n dashboard voor al je communicatie: via fax, VoIP, -email en instant messaging. Alle communicatievormen kun je zo programmeren dat je optimaal bereikbaar bent (en je collega's uiteraard ook). Unified Communications is een grote belofte. In een volgend nummer komen we zeker terug op dit onderwerp.


Info: www.cisco.com

Voor een bedrijfje met een paar medewerkers, dat hoofdzakelijk op de traditionele manier zaken doet (lees: telefoon, fax, e-mail), is een standaard internetaansluiting via kabel of ADSL ruim voldoende. Anders wordt het als de business - groot of klein - volledig afhankelijk is van internet. Denk aan een webwinkel, een bedrijf met telewerkers, een bouwbedrijf' voor websites enzovoorts. Ligt bij deze bedrijven de verbinding er zelfs maar kort uit, dan kan dit al leiden tot een aanzienlijke schadepost.

Voor organisaties die internet zeer belangrijk achten is er business-(A)DSL. De prijzen liggen iets hoger dan die van een standaard ADSL-abonnement, maar daar krijg je als ondernemer ook wel wat voor terug.

'99,9% storingsvrij'
Ten eerste is er een garantie dat de verbinding in 99,9% storingsvrij is. Dus niet ineens een onaangekondigd onderbreking vanwege onderhoudswerkzaamheden. Dit komt bij consumentenproviders wel eens voor. Meestal in de nachtelijke uren, maar als er een eigen server draait met daarop een website kan dat al vervelend zijn.

Nu we het toch over die eigen webserver hebben: veel consumentenproviders leggen het draaien van een eigen server aan banden, of verbieden dat in sommige gevallen zelfs helemaal.

ADSL of SDSL
Zakelijk breedbandabonnementen zijn grofweg verdeeld in twee soorten: via ADSL of SDSL. ADSL is een methode waarbij een hoge downstream (downloadsnelheid) gekoppeld is aan een (veel) lagere upstream (upload). Op zich is daar helemaal niks mis mee. Onderzoek wijst uit dat er vooral gegevens binnengehaald worden. Het aantal verstuurde bitjes blijft altijd vrij laag. Ga maar na: wanneer je een website bezoekt, kost dat een handjevol bytes aan verstuurde informatie (upload). De site zelf kan echter zomaar enkele megabytes aan data uw kant op (download) genereren.