Zakelijke Ubuntu-variant ziet levenslicht

Vandaag is versie 10.04 van het gratis Linux-besturingssysteem Ubuntu verschenen. De versie is een zogeten LTS (Long Time Support)-versie, wat het interessant maakt voor zakelijk gebruik.

Canonical, de organisatie achter Ubuntu, onderhoudt drie jaar lang  de desktop-uitvoering en vijf jaar de serverversie van 10.04 in de vorm van updates. Betaalde support is  mogelijk via partners.

Omdat 10.04 een LTS-versie heeft, hebben de ontwikkelaars zich voornamelijk gericht op stabiliteit en minder op nieuwe functionaliteit. De meest in het oog springende verandering in versie 10.04 is het volledig vernieuwde huisstijl. Ubuntu neemt met deze versie afscheid van het bruin/oranje thema, wat de distrubutie altijd kenmerkte. Een gelikte paarse interface neemt het in deze versie over.

Verder is de opstarttijd verkort tot zo'n tien seconden. Hoewel de distributie gezien zijn LTS-label een zakelijke doelgroep aanspreekt, zijn er ook voor consumenten interessante vernieuwingen. Zo is er een naadloze integratie met sociale netwerken; via het 'Mymenu' kun je rechtstreeks vanaf je bureaublad chatten, twitteren en op Facebook posten. Ook is  ondersteuning voor de iPad, iPod en de iPhone toegevoegd en bevat de mediaspeler Rhythmbox een muziekwinkel à la iTunes.

Via Ubuntu One kun je bestanden sychroniseren in een gratis cloud van 2GB. Deze onlineopslag is direct vanuit het bureaublad toegankelijk.

Canonical, de organisatie achter Ubuntu, geeft drie jaar lang support op de desktop-uitvoering en vijf jaar op de serverversie van 10.04. Betaalde support is ook mogelijk via partners.

Ubuntu 10.04 LTS is in de loop van vandaag gratis te downloaden vanaf de Ubuntu-website, in versies voor 32-bit en 64-systemen. De download is ongeveer 700MB. Er komt ook een versie beschikbaar met KDE-desktopomgeving, Kubuntu geheten.  Ook Edubuntu (voor het onderwijs) en Xubuntu (voor oudere systemen) zullen binnenkort een upgrade krijgen.


De nieuwe Ubuntu-desktop in vol ornaat.