Zelf je website in elkaar klikken op 350Pages.com

Het klinkt aantrekkelijk: geen webdesigner inschakelen maar zlf een website in je webbrowser in elkaar klikken. Webdienst 350Pages.com claimt in 'minuten' je een kant en klare site te kunnen leveren. Stoelmasseuse Jolanda Oosterman nam de proef op de som.

Het Britse 350 Pages (350Pages.com of 350.com) zet hoog in: "Build your own web site in minutes!". De homepage somt de voordelen van de eigen webservice op: 'honderden designs (meer dan 350), geen technische kennis vereist, geen software nodig, een laag maandtarief en 'drag and drop' objecten aan de site toevoegen'.

Wow. Dat zal de kleine ondernemer zonder technische 'skills' als muziek in de oren klinken, een belangrijke doelgroep voor dit soort diensten. Maar maakt 350 Pages zijn claims waar? Kan een niet-technische computergebruiker werkelijk zelf een professioneel ogende website bouwen?

Naamsbekendheid en promotie
Stoelmasseusse Jolanda Oosterman is een ZZP-er, oftewel een zelfstandige zonder personeel. Iedere twee weken komt ze de redactieleden 'kneden'. Maar nieuwe klanten zijn uiteraard welkom. Zoals iedere ondernemer, is ze afhankelijk van naamsbekendheid en van promotie van haar 'product'.

Onderneemster Jolanda Oosterman aan het werk.

Een up-to-date, professioneel ogende, website kan orinterende mensen over de streep trekken. Zomaar een pagina over de massageservice (aan huis) op een eigen 'webstek' parkeren, is niet voldoende. Jolanda heeft zich enigszins in de materie verdiept en heeft stevige - maar terechte - wensen: "Ik wil een Google AdWords-campagne starten en nieuwsbrieven gaan versturen, dus aan gerichte promotie via internet gaan doen. Maar dan wil ik kunnen meten wat de respons is op dit soort acties, anders weet ik niet wat wel aanslaat, en wat niet".

Gezicht
Maar voor het zover is, moet Jolanda eerst een website hebben. Een aantal pagina's waarin een navigatiemenu en een paneel bovenin samenhang en een eenduidig 'gezicht' geven aan de site. Wij vroegen Jolanda in januari 2009 een gratis testaccount aan te vragen bij 350 Pages en lieten haar een paar weken proefdraaien.