Zes nuttige toepassingen voor je smartphone

Heb jij een krachtige telefoon met duizend mogelijkheden, waarvan je alleen de basisfuncties gebruikt, lees: sms-en en bellen? De moderne smartphone kan zoveel meer. Gertjan Groen van Telecomwereld.nl geeft zes tips.

Gratis push e-mail (Windows Mobile)
Een mailserver als Microsoft Exchange Server is, zeker voor kleine bedrijven, een stevige investering. Voor het beheer is bovendien veel kennis en mankracht nodig.

Een slim alternatief is Hosted Exchange, waarmee je een Exchangange-postbus (account) huurt voor zon 10 tot 15 euro per maand. Deze kun je desgewenst aan je domein koppelen.

Je agenda, e-mail, takenlijst en contactpersonen kun je op verschillende plaatsen bekijken: op je computer (Outlook), op je smartphone en met een browser. Alle wijzigingen worden automatisch gesynchroniseerd. Op je smartphone gebeurt dat 'over the air', zodat je er geen omkijken meer naar hebt.

Met mail2web kun je de mogelijkheden gratis proberen. Je krijgt dan overigens wel een @mail2web-adres, ook als afzenderadres, en het is niet mogelijk je postbus met Outlook op je pc te managen.

Info / download: www.mail2web.com

Praktische interface (Windows Mobile)
Spb Mobile Shell 2.0 is op dit moment het best verkochte softwarepakket voor Windows Mobile. Het biedt vooral een nieuwe en praktische gebruikersinterface voor deze telefoonbesturingssoftware. Het lijkt een beetje op de software die je op de HTC TyTN II vindt, maar de mogelijkheden gaan verder.

Op het startscherm zie je direct het aantal nieuwe e-mail berichten, smsjes, gemiste gesprekken, maar ook het weerbericht en je volgende afspraken. Met knopjes aan de onderkant, of via horizontale vingerbewegingen, kom je in een tweede scherm met toepassingen en instellingen, en een derde scherm waarin je jouw contactpersonen onder een knop met foto kunt zetten. Tijdens het gebruik ontdek je steeds meer functies.

De toepassing werkt uitstekend op de HTC TyTN II, maar nog niet op de Samsung i780. Dat komt door de afwijkende resolutie van dat toestel (320x320 pixels). Dit wordt overigens binnenkort opgelost door het softwarebedrijf. Dat heeft nog meer handige toepassingen, zoals Spb Phone Suite, waarmee je veel extra telefoonfuncties aan je Windows Mobile-toestel toevoegt. Meer info en uiteraard downloads op hun site: www.spbsoftwarehouse.com.

Langer werken (diverse platforms)
Smartphones hebben vaak een wat minder sterk uithoudingsvermogen dan gewone mobieltjes. Functies als WiFi, Bluetooth en GPS vragen veel van de batterij. Als je ze niet gebruikt, kun je ze beter uitschakelen.

Als je toch 'afdaalt' naar je telefooninstellingen, kun je ook proberen de helderheid van je scherm wat te dimmen. Het display is nog steeds de grootste energieverbruiker in het toestel. Mobiel internet kan ook een aanslag op je batterij vormen. UMTS en HSDPA zijn veel minder zuinig dan de oude techniek GSM/GPRS. Als je vooral belt en weinig gebruik maakt van mobiel internet, kun je het toestel beter terugzetten naar de oude technologie.

Het is verder praktisch als je het toestel op meerdere plaatsen kunt opladen. Een laadsnoer in de auto is erg handig. Veel toestellen kun je bovendien opladen via de usb-kabel, door ze op je computer of notebook aan te sluiten. Er zijn ook slimme oplossingen om je toestel onderweg op te laden. Neem PowerMonkey van Holland-XL, een universele lader met 2200 mA batterij. De Explorer-variant komt zelfs met een zonnecel. Dankzij de verschillende bijgeleverde connectors passen er toestellen van verschillende fabrikanten op.