Zitten we echt midden in een IT-revolutie? Vijf voorspellingen voor 2015 nader bekeken

Begin 2015 werd een aantal voorspellingen gedaan over grote veranderingen in de IT-branche. Nu we het eind van het jaar naderen, is het interessant om te zien wat daarvan is uitgekomen. Vijf voorspellingen onder de loep. En hoe ga je er als IT-afdeling mee om?

‘De hybride cloud is de toekomst’

Hoewel bedrijven clouddiensten in de meest uiteenlopende vormen gebruiken, zijn er nog maar weinig die alles in de cloud afnemen. De meeste gaan voor een hybridemodel, omdat ze hun bestaande bedrijfskritische infrastructuur nog niet willen of hoeven te vervangen. Wil jij wel die overstap maken, houd dan rekening met de volgende punten.

 • Behoud continu het overzicht over welke clouddiensten je personeel gebruikt. Gebruiken veel medewerkers bijvoorbeeld Google Docs, maak dat dan een officiële dienst om te gebruiken. Zo is de dienst veel effectiever te beheren.
 • Maak een volledige kosten-batenanalyse van elke dienst als je legacy-systemen updatet, renoveert en vervangt.
 • Gebruik de grote publieke-clouddiensten waar mogelijk. Zij hebben namelijk de beste oplossingen ter wereld en de beste communicatie-backbone voor ondersteuning.

‘Mobility is de nieuwe standaard’

De voorspelling was dat mobility een veel dominantere factor in het bedrijfsleven zou worden dit jaar. Enterprise mobility groeit nog steeds, maar het meeste werk wordt nog altijd achter het bureau verricht. Er zijn in ieder geval verschillende soorten gebruikers, wat betekent dat een organisatie flexibel moet zijn in haar softwarekeuze. Van belang bij mobility-beleid is het volgende.

 • Bepaal of jij de devices en apps die mensen gebruiken wilt proberen en beheren, of dat je de keus aan je werknemers zelf wilt laten. Onthoud wel dat niet iedereen het eens zal zijn met je beleid (met name als het hun vrijheid beperkt) en dat sommigen ervoor kiezen hun eigen devices te gebruiken.
 • Wees platformonafhankelijk, vooral als je ervoor kiest de devices die je personeel gebruikt niet te beheren. Diensten moeten op alle drie de grote besturingssystemen werken, want mensen kiezen wat voor hen het best werkt, niet per se wat het best is voor jou.

‘Wearables die je koud laten’

Het fenomeen wearables heeft in 2015 voor wat teleurstelling gezorgd: de voorspellingen daarover zijn niet uitgekomen in de mate waarin dat verwacht werd. Denk maar eens aan Google Glass. Wat moet een IT-afdeling doen bij het opstellen van beleid rondom wearables?

 • Wachten. Houd interessante innovaties op de markt in de gaten, maar investeer nog niet meteen – waarschijnlijk komt er nog veel meer aan.
 • Denk niet dat wearables sowieso een vervanging zijn van nu veelgebruikte middelen. Bedenk goed welk verschil wearables kunnen maken en hoe ze van toegevoegde waarde kunnen zijn.

‘Internet of Things gaat draaien om software in plaats van hardware, en om platforms in plaats van devices’

Het Internet of Things (IoT) is nog lang niet zo mainstream als verwacht werd. De voordelen van IoT zijn nog niet algemeen bekend en de technologie ervan heeft zich nog niet bewezen. Alleen bedrijven die heel ver vooruitkijken, zien nu hoe ze IoT het best kunnen gebruiken. Wil je ook IoT uitrollen in je organisatie? Neem dan deze punten mee in je overweging.

 • Heb je voldoende budget om er nu in te investeren en zorgt het daadwerkelijk voor een return on investment?
 • Begin bij het einde. Bedenk wat je einddoel is voor je bepaalt of het die investering waard is.

‘Investeringen in Software-as-a-Service nemen toe’

Het begrip Software-as-a-Service (SaaS) hoor je steeds meer, en de verwachting is dat de dienst een nog snellere opmars maakt. Er zijn nogal wat mogelijkheden als je een SaaS-oplossing wilt kopen. Daarom is het van groot belang een weloverwogen keuze te maken, zodat je SaaS-model past bij de behoeften van je organisatie. Neem de volgende punten in overweging.

 • Bedenk welke mate van controle je nodig hebt. Draait er een mailserver, dan heb je niet veel controle nodig. Maar ontwikkel je een bedrijfskritische oplossing, dan heb je zo veel mogelijk controle nodig.
 • Kijk eens naar een single-tenant oplossing. Je betaalt dan op abonnementsbasis en hebt toegang tot een hybride-cloudoplossing waarin SaaS en beveiliging zijn opgenomen via het private-cloudgedeelte.

Ongetwijfeld gaan we nog veel meer indrukwekkende ontwikkelingen in de IT tegemoet. De volgende paar jaar zijn in ieder geval een spannende tijd om in deze branche werkzaam te zijn.

Gastexpert: Toine Beijers
[block][par]Toine Beijers is Presales Consultant Technologie en Architectuur bij [url link="http://www.ifsworld.com/nl/"]IFS Benelux[/url].[/par][/block]
Zitten we echt midden in een IT-revolutie?
Vijf voorspellingen voor 2015 nader bekeken.