Zoekallehuizen.nl mag aanbod makelaars tonen

'Huizenzoeker' Zoekallehuizen.nl mag informatie over het huizenaanbod van verschillende makelaars tonen op haar eigen internetpagina. Ook mag de site links plaatsen naar de informatie, zo bepaalde de Arnhemse rechtbank gisteren.

De NVM spande de rechtszaak aan, omdat Zoekallehuizen.nl de databanken van makelaars zonder toestemming "leegzuigt" en de essentile informatie plus een link op de eigen site plaatst. De vereniging wilde van de rechter weten of dat mag.

"Omdat de makelaars de informatie zelf op internet plaatsen, kunnen zij zich niet meer verzetten tegen verder gebruik ervan", oordeelde de rechtbank. Zoekallehuizen is volgens de uitspraak niet gebonden aan verklaringen op de sites waarin staat dat ze geen toestemming geven materiaal over te nemen of ernaar te linken.

Concurrentie
De verklaringen zijn aanbevolen door de NVM. Meest opmerkelijk is dat de rechter daarom oordeelt dat de aangesloten makelaars verboden mededingingsafspraken hebben gemaakt om zo concurrentie voor de huizensite Funda.nl te bemoeilijken.

De rechtbank kwalificeert Zoekallehuizen.nl als een zoekmachine die daarom geen concurrent is van de makelaars. "Het is niet aannemelijk dat de makelaars door het bestaan van deze zoekmachine schade lijden",aldus derechter.