Zoho.com: opvallend veelzijdig webkantoor

Google is de bekendste aanbieder van webdiensten die een alternatief vormen voor lokaal draaiende software. Maar Google kent genoeg interessante concurrenten. Daaronder dienstverlener Zoho.com, met een hele waslijst aan nuttige 'webapps'.

De kenniswerker die wil weten waar het naartoe gaat met kantoorsoftware, kan al enige tijd (gratis) aan de slag met een webversie van een agenda, tekstverwerker en spreadsheet-applicatie bij docs.google.com. Alles werkt direct in de browser, draait ook echt vlot als 'software' dankzij de nieuwste web 2.0-technieken en de documenten die je aanmaakt zijn direct (niet via een omweg, via mail) te delen met collega's. Inmiddels voert de redactie van WINMAGPRo.nl een half jaar al zijn planningdocumenten aan deze webdienst.

Universiteiten
Niet alleen wij zijn enthousiast, ook een groeiend aantal universiteiten in Amerika, Engeland en Afrika zet zijn eigen mail- en kalendersystemen overboord en ruilt deze in voor Google-diensten (bron: Emerce.nl). De instellingen stappen van hun lokale software over op Google Mail, Calendar, Docs & Spreadsheets en Google Talk.

Reclameboodschappen
Google verstrekt de diensten gratis en verdient aan de reclameboodschappen (AdWords) die tevens in de applicaties worden afgebeeld.

Emerce meldt dat het Hope College uit de Amerikaanse staat Michigan en het Trinity College uit de Ierse hoofdstad Dublin als twee recente universiteiten die overstappen op 'Google Apps for Education', een versie van de Google-diensten met speciale aanvullingen voor onderwijsinstellingen (denk vooral aan lesroosters).

Zoho.com
Ongetwijfeld werkt Google aan uitbreidingen op het applicatieportfolio. Zo schijnt een webversie van PowerPoint onderweg te zijn.

Laat Google niet te lang wachten. Een bedrijf met een veel groter portfolio aan webapplicaties, timmert flink aan de weg. De redactie kwam in aanraking met de webapplicaties van Zoho.com. Niet allemaal gratis. Soms kost het een x-bedrag per maand als je meer capaciteit dan één project wilt. Maar wel even soepel werkend als de 'webapps' van Google.com. Zoho.com biedt vooral veel applicaties.

De stand op 13 juni 2007:

Zoho Writer, tekstverwerker
Zoho Sheet, spreadsheet
Zoho Show, presentaties
Zoho Mail, e-mail en agenda
Zoho Wiki, kennis delen
Zoho Projects, projectbeheer
Zoho CRM, klantrelatiebeheer
Zoho Creator, online database
Zoho Planner, ToDo-lijst
Zoho Notebook, internetcontent bewaren en delen
Zoho Meeting , webconferencing en webdemotool
Zoho Challenge, sollicitantentest
Zoho Polls, webenquêtes

In de praktijk
Inmiddels hebben we de spreadsheetapplicatie (Zoho Sheet) even in gebruik gehad. Niks mis mee; gelijkwaardig aan Google Spreadsheets. En de webapplicatie komt met een gratis plug-in die je vanuit Excel sheet laat bewaren in je Zoho.com-account (hetzelfde kan ook met Word-documenten). Alle documenten zijn via een te mailen linkje te delen met andere gebruikers (hoeven geen Zoho-leden te zijn).

Wel minder handig dan Google is dat er niet één overzicht is van al je Zoho-documenten. De documenten staan verspreid binnen de verschillende Zoho-applicaties. Maar al met al zeker een verkenning waard!border=1

Info: www.zoho.com