Zorgeloos computerbeheer? Thin clients!

Hoe maak je van de losse pcs in je bedrijf een gestroomlijnd computerpark waarbij je het applicatiebeheer centraal regelt? Een bewezen oplossing is het Windows Terminal Server-concept. Al populair bij grote bedrijven, maar ook het mkb kanvan de voordelen profiteren.

De applicatie- annex netwerkbeheerder van een gemiddeld mkb-netwerk heeft het er maar druk mee: her en der 'patches' en updates installeren, instellingen op alle werkstations aanpassen; bij ieder wissewasje of probleem moet de beheerder bij tientallen computers langs.

Fat clients
Eigenlijk is het vreemd dat de meeste computers in bedrijven 'personal computers' zijn die zijn opgetuigd met allerlei Windows-toeters en bellen. Deze fat clients zijn niet eenvoudig op afstand of centraal te beheren.

Het Windows Terminal

EDITORIAL

Peter Kulche is hoofdredacteur van WINMAG Pro.

Server-concept (op Wikipedia Server Based Computing genoemd) biedt het beste van twee werelden: gebruikers krijgen een Windows-interface en -programma's om mee te werken, terwijl deze programma's niet langer lokaal op de computer draaien, maar op een centrale Windows Terminal Server. Let wel: de computer van de gebruiker toont deze sofware, maar in feite draait deze op de server. Het grote voordeel: de beheerder kan alle applicaties centraal managen. Patches, updates, upgrades en nieuwe instellingen kan hij in een oogwenk doorvoeren.

In principe zijn alle Windows-programa's naar zon centrale server te verhuizen (Microsoft Office, het boekhoudpakket, het groupwarepakket, et cetera), alleen de meer 'grafische' of echt multimediale programma's lenen zich minder voor gebruik op afstand.

Nadelen
Het is niet allemaal 'hosanna'; het thin client-concept kent ook nadelen.
Zo reageren de applicaties op het scherm van de gebruiker soms traag op gebruikerscommando's - zeker bij trage (overbelaste) netwerkverbindingen. Nu zorgt de nieuwste Windows-terminal-software wel voor een betere gebruikerservaring. Je merkt nauwelijks nog verschil tussen een Outlook die lokaal draait en een Outlook die op een server op de gang draait. Bij het tekstverwerken zal de cursor soms wat naijlen.

De applicaties die je op een Windows-terminal draait zien er vaak wat 'grijs' uit. Dat klopt: het aantal kleuren wordt teruggeschroefd om sneller te kunnen werken. PowerPoint is voor de minder kritische gebruiker nog best te doen, maar Photoshop kun je wel vergeten.

Ook zijn er problemen bij het printen en het gebruiken van andere randapparaten die aan de lokale computer hangen. Nu zijn daar deels wel weer oplossingen voor gevonden, maar de beheerder zal niet alle 'poorten' willen openzetten. De reden om naar het terminalconcept over te stappen was nu juist dat de gebruikers minder divers en 'frivool' uitgeruste computers krijgen!