Zuid-Korea: Google verzamelde illegaal gegevens

Google heeft illegaal persoonlijke gegevens verzameld tijdens het in kaart brengen van Zuid-Korea voor de dienst Street View. Dat heeft de politie van dat land geconcludeerd na onderzoek, zo meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

De Google-auto's die voor Street View foto's maakten, beschikten ook over antennes die dataverkeer van openstaande wifi-signalen oppikten. Afgelopen augustus deed de politie in Zuid-Korea daarom invallen in het hoofdkantoor van Google in Seoul.

Daar bleken de systemen van de zoekgigant persoonlijke gegevens van Zuid-Koreanen te bevatten die door de Google-auto's waren opgepikt, zoals e-mails en andere documenten. De politie onderzoekt nu welke medewerkers van Google verantwoordelijk zijn voor deze inbreuk op de privacy.

Google ligt niet alleen in Zuid-Korea onder vuur voor het illegaal verzamelen van persoonlijke gegevens via de Street View-auto's. In meerdere landen lopen onderzoeken tegen het internetbedrijf. Google heeft eerder al toegegeven dat de auto's persoonlijke informatie verzamelden, maar dit zou als gevolg van een softwarefout per ongeluk zijn gebeurd.