Review: Microsoft Lumia 950 XL

Redactie WINMAG Pro

Wat smartphones betreft zit het Microsoft niet mee. Windows Mobile was niet echt een succes en ook Windows Phone is tot nu toe niet het succes wat Microsoft ervan hoopte. Toch geeft Microsoft niet op, want er is nu een Lumia-toestel dat de mobiele variant van Windows 10 moet laten schijnen.

Een Windows 10 Lumia-smartphone

Wat uiterlijk betreft is de Lumia 950 XL een typische Lumia-smartphone; strakke lijnen afgewisseld met mooi afgeronde hoeken. Het materiaal is zoals voorgaande Lumia's van kunststof. Het is een kwestie van smaak of je dit fijn vindt, waarschijnlijk hadden een hoop mensen liever gezien dat Microsoft voor metaal had gekozen, wat voor het gevoel beter past bij een premium smartphone. Toch zou dit ook breken met de traditie en herkenbaarheid van de Lumia. Hetzelfde geldt voor de gekleurde achterklep, ook echt een trademark van de Lumia. Deze is verwijderbaar en eventueel te vervangen door een andere kleur, zodat je je smartphone in ieder geval helemaal naar smaak kunt aanpassen.

Specificaties en connectiviteit

De Lumia 950 XL is voorzien van een Snapdragon octa-core cpu van 2,0GHz. Het interne geheugen bedraagt 3GB en qua opslag heb je de beschikking tot 32GB. Dit is uitbreidbaar tot 200GB middels microSD. Natuurlijk heb je ook de toegang tot Microsoft's OneDrive cloudopslag. Het 5.7-inch scherm heeft een amoled-display met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels en een ppi van 518.

Het toestel kent niet al teveel poorten. Alleen een microSD-poort om je gegevensopslag mee op te schalen, een poort voor je simkaart natuurlijk en een usb-c-poort aan de buitenkant als ook een aansluiting voor je hoofdtelefoon.

Accu

Via de verwijderbare achterklep bereik je de accu van de Lumia die gewoon verwisselbaar is, zoals het eigenlijk hoort. Deze kent een capaciteit van 3340 mAh, wat net voldoende is voor een hele werkdag, mits je echt een power user bent, dan schiet het iets tekort. Dat is jammer, maar de accu is daarentegen wel snel opgeladen dankzij de usb-c-aansluiting waarmee je het toestel oplaadt. Zo'n twintig tot dertig minuten aan de lader en je kunt weer volop van je toestel gebruikmaken. Ben je een zakelijke gebruiker die zijn Lumia 950 XL als hub voor zijn werk gebruikt? Dan raden we je wel een powerbank aan om te gebruiken bij het toestel.

Scherm

Hoewel de accu een beetje een tegenvaller is, is het scherm dat alles behalve. Microsoft heeft het toestel voorzien van een oled-paneel en dat zie je er ook aan af. Kleuren zijn helder en nauwgezet, ook onder zeer schuine inkijkhoeken. Bovendien kan de helderheid zodanig aangepast worden dat het scherm ook in het volle zonlicht nog goed afleesbaar is. Wat ons betreft hoort het scherm tot het beste wat nu verkrijgbaar is op smartphone-gebied.

Camera

Microsoft geeft hoog op over de camera's in haar Lumia en dat is best wel terecht. Achterop het toestel zit een 20 megapixel-camera, voorop een 5 megapixel-camera. De kwaliteit van de foto's is meer dan prima, wat ook te danken is aan de ingebouwde functionaliteiten. Zo is de smartphone voorzien van Rich Capture, een techniek die hdr en dynamic flash combineert en zo een perfecte weergave van het moment reproduceert. De camera wordt hierbij geholpen door de triple led-flitser die voor een nauwgezette kleurreproductie zorgt. De voorgeïnstalleerde Creative Studio-app is bovendien beginnersvriendelijk, dus zelfs als je nog nooit een camera in je handen hebt gehad, maak je met de Lumia 950 XL in no time mooie strakke foto's.

Security

Een interessante feature is Windows Hello, biometrische beveiliging met een Microsoft-sausje. De camera op de voorkant doet ook dienst als irisscanner, waarmee het toestel je herkent wanneer je er naar kijkt en dan automatisch unlockt. Dat klinkt erg futuristisch en dat is het ook, als het werkt tenminste. Ondergetekende heeft last van een oogaandoening wat blijkbaar problematisch is. Regelmatig herkende het toestel mij niet, ook niet wanneer ik de functie herkenning verbeteren gebruikte. Ik ben simpelweg fysiek niet in staat om recht naar het toestel te kijken. Gek genoeg wilde de initiële irisscan wel werken nadat ik het toestel kantelde waarna de Lumia 950 XL me wel snel herkende bij het unlocken.

Windows Hello is nog in beta en daarmee kunnen we de functie nog niet definitief beoordelen. Bovendien zien we echt wel potentie in dit soort biometrische beveiliging, alleen is de techniek nu nog te jong om er optimaal gebruik van te maken.

Windows 10 en de Lumia 950 XL

Op het toestel draait Windows 10 Mobile en is tevens het eerste Lumia-toestel die op dit besturingssysteem draait. Wij vinden dit een prima operating system voor zakelijke gebruikers die op zoek zijn naar een smartphone. De interface is vergelijkbaar met Windows Phone 8.1, de voorganger van Windows 10 Mobile. Op het startscherm tref je de welbekende tiles aan waarmee je apps opstart. Via de zijkanten van het scherm bereik je diverse menu's: swipe van onder naar boven en de navigatiebalk verschijnt, swipe van rechts naar links en je kunt door al je apps op alfabetische volgorde scrollen en swipe van boven naar beneden voor details aangaande notificaties en voor je snelmenu. Wat dat betreft is er weinig nieuws onder de zon en ben je zo thuis in Windows 10 Mobile.

Tiles zijn naar smaak aan te passen door deze groter of kleiner te maken, of ze te verwijderen van het startscherm. Wel jammer is dat een tap of het vasthouden van een lege plek op het hoofdscherm geen contextgevoelige actie oplevert om hier bijvoorbeeld een app vast te pinnen of om de accentkleur van tiles aan te passen. Wellicht heeft Microsoft hiervoor gekozen om maar niet teveel functionaliteiten te verbergen onder contextmenu's. Het geeft Windows 10 Mobile een schone uitstraling die voor iedereen te begrijpen is, maar voelt ook wel erg licht wanneer je bijvoorbeeld Android gewend bent.

Windows Phone 8.1 draaide al lekker soepel en Windows 10 Mobile ook. In onze test kwamen we tijdens het scrollen geen enkele haperingen tegen. Wel een punt van kritiek: geen mogelijkheid om transitieanimaties uit te schakelen of om deze in ieder geval te versnellen. Het klinkt als een enorm klein punt, maar een vloeiende transitie van app naar startscherm is enkel de eerste keer leuk om naar te kijken dus wanneer je druk door je Lumia aan het scrollen bent en bezig bent te app-hoppen, voelen de animaties als vertragend en daarmee storend aan.

Continuum

Een van de belangrijkste features van Windows 10 Mobile is Continuum, een techniek waarmee je Lumia twee instances van Windows 10 draait: één op je Lumia-smartphone en één op een secundair display waarop een geschaalde instance van Windows 10 draait. Het is dus meer dan een simpele screencast, want je hebt een volledige omgeving tot je beschikking die visueel past bij het display waar je de instance op draait, en je kunt je Lumia gewoon blijven gebruiken. Dit biedt je de mogelijkheid om het als bijna-pc te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld Office draaien vanaf het toestel en deze weergeven op een groter scherm, correct geschaald en wel. Verbind desgewenst een bluetooth-keyboard met je Lumia 950 XL en je hebt een mobiele werkoplossing in handen.

Om Continuum te gebruiken heb je of een draadloze Miracast verbinding nodig of het Microsoft Display Dock. Dit dock verbindt je met je display en heeft ook eigen stroom toevoer nodig. Je laadt hier meteen je toestel mee op, dus je hoeft niet bang te zijn dat je accu dubbel zo snel leeg raakt, dat is niet hoe dit systeem werkt. Op de dock vind je een DisplayPort, een hdmi-poort, drie usb 2.0-poorten waarvan er een snellaadt en een usb-c-poort die ook dienst kan doen als DisplayPort. Genoeg aansluitmogelijkheden dus om op elke plek comfortabel te kunnen werken.

Universal apps

Op je Windows smartphone draai je apps en natuurlijk is het de vraag hoe Continuum hiermee omgaat. Op het moment zijn de meeste Microsoft apps (denk aan de Office-apps bijvoorbeeld) compatible met Continuum. Apps die compatible zijn noemt Microsoft 'universal apps'. Deze naam haakt in op schaalbaarheid van een app. Is een app universal, dan schaalt deze mee naar het formaat van een scherm. Dit maakt dat een app altijd bruikbaar is, ongeacht op wat voor scherm je deze opent. Is een app niet universal? Dan weigert Continuum de app, maar vraagt je wel of je deze op je smartphone wil openen. Apps die niet universal zijn krijgen een schaduw in het menu wanneer je het menu in Continuum bekijkt. Op het moment van schrijven zijn er meerdere apps universal, met name de apps van Microsoft, maar bijvoorbeeld ook de Nu.nl-app. Het succes van Continuum hangt af van hoe ontwikkelaars hun apps Continuum-proof maken, maar Microsoft geeft in ieder geval het goede voorbeeld met haar Office-suite, waarmee je vanaf dag één overal productief kunt zijn met je Lumia-smartphone.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie