Noodverbinding voor bedrijven via 4G

Redactie WINMAG Pro
Het is elk bedrijf wel een keer overkomen: een vaste internetverbinding die uitvalt, waardoor vrijwel alles stil komt te liggen. Downtime kost geld en kan ook nog eens reputatieverlies opleveren. Gelukkig kun je via 4G zorgen dat er altijd een werkende backupverbinding paraat is. WINMAG Pro inventariseert alle mogelijkheden op dit gebied.

Nederland beschikt in het algemeen over een zeer goede infrastructuur als het gaat om breedbandinternet via een vaste lijn. Bedrijven kunnen kiezen tussen glasvezel, kabel en DSL. Ze hebben daarbij ook nog eens keuze uit verschillende aanbieders, die vanwege de felle concurrentie scherpe prijzen vragen.

De aanbieders van breedbandinternet in Nederland beschikken over een goed onderhouden netwerk en achterliggende technische infrastructuur. Ondanks alle zorg en aandacht voor deze netwerken, wil het in de praktijk toch gebeuren dat een verbinding eruit ligt. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het is mogelijk dat een server in een datacenter van een telecomaanbieder uitvalt of er kan een tijdelijke stroomstoring optreden. Bij graafwerkzaamheden gebeurt het ook dat internetkabels onbedoeld worden geraakt en defect raken. De meeste storingen worden in de praktijk snel verholpen, maar het kan gebeuren dat het herstel van de internetverbinding enkele dagen in beslag neemt.

Bedrijven vandaag de dag kunnen niet meer zonder internet. Ze communiceren via e-mail en andere internetapplicaties en veel bedrijfsprocessen draaien in de cloud. Elke minuut downtime kost een ondernemer geld. Sinds een aantal jaren beschikken we in Nederland over een fi jnmazig en betrouwbaar 4G-netwerk. Het voordeel van dit 4G-netwerk is dat alle communicatie via de lucht gaat en dat we niet afhankelijk zijn van kabels die ons bedrijfspand binnenkomen.

Routers met 4G-functionaliteit

We zien steeds meer routers op de markt verschijnen die ook via 4G een connectie met het internet kunnen maken. Voor de primaire verbinding maken ze gebruik van DSL, kabelinternet of glasvezel. Op het moment dat de vaste verbinding wegvalt, kunnen ze automatisch via 4G verbinding maken met het internet. Voorbeelden van enkele merken die deze 4G-routers leveren zijn NETGEAR en FRITZBOX. In WINMAG Pro en MKB Proof reviewen we regelmatig routers met 4G-functionaliteit.

Maak je gebruik van een 4G-router, dan is er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. In een 4G-router plaats je een simkaart van een telecomaanbieder. Op het moment dat je een bedrijf via 4G gaat verbinden met internet, zul je doorgaans veel dataverkeer verstoken, omdat al jouw medewerkers via deze verbinding gaan werken. Zorg daarom voor een simkaart met een grote databundel. Gaat het om een prepaid simkaart, dan heb je altijd een bepaalde hoeveelheid data die je kunt verstoken. Is het datategoed op, dan kun je via de website van de telecomaanbieder extra datategoed aanschaff en. Afhankelijk van het abonnement is het overigens niet altijd toegestaan om een simkaart in combinatie met een zakelijke 4G-router te gebruiken. Check daarom altijd eerst de voorwaarden van het telecomabonnement. Tegenwoordig zijn er ook simkaarten die alleen geschikt zijn voor data en waarmee je niet kunt bellen via het traditionele telefoonnetwerk.

Data Only Sim van Tele2

Met Data Only Sim biedt Tele2 een interessant abonnement voor de zakelijke markt. Het abonnement is te gebruiken in combinatie met een 4G-router. Met het abonnement is het niet mogelijk om te bellen. Het versturen van smsberichten is wel mogelijk. Het abonnement is af te sluiten met een contractduur van 2 jaar, 1 jaar of een maand. Het Data Only Sim-abonnement met een looptijd van 2 jaar is vanzelfsprekend per maand het goedkoopst. Het abonnement is verkrijgbaar met verschillende databundels: 1 GB, 2 GB, 5 GB, 10 GB en 20 GB. Daarnaast bestaat er een bundel met onbeperkt dataverkeer. Op basis van een tweejarig contract betaal je daar iets meer dan € 20,- per maand voor. Bij het abonnement met onbeperkt dataverkeer geldt wel een Fair Use Policy van 5 GB per dag. Heb je deze datahoeveelheid verbruikt, dan kun je onbeperkt en gratis 1 GB extra aanvragen door een sms te sturen naar Tele2.

Netco

Ook retailers zijn voor het betalingsverkeer afhankelijk van het internet. Hun pinapparaten zijn namelijk aangesloten op het internet. Op het moment dat het internet via de vaste verbinding uitvalt, kunnen klanten niet meer pinnen. Op dat moment kunnen ze niets verkopen en dat kost retailers geld. Netco heeft al enige jaren een oplossing voor dit probleem. Op het moment dat de normale internetverbinding uitvalt, maken de pinapparaten via het mobiele netwerk connectie met het internet. Dit proces verloopt geheel automatisch en jouw klanten merken hier niets van.

Fieber Internet Backup

Voor bedrijven die te maken krijgen met uitval van hun vaste internetverbinding biedt Fieber de dienst Internet Backup. Deze dienst bestaat uit een dongel, inclusief een 4G-simkaart van KPN. Internet Backup is primair bedoeld voor klanten van Fieber die al een vaste verbinding via dit bedrijf hebben afgenomen. Bij uitval van het internet via de vaste lijn neemt de 4G-dongel de taak automatisch over. Vanaf dat moment vindt de communicatie met het internet plaats via het mobiele netwerk van KPN. De dienst is ook te gebruiken door bedrijven die geen vaste internetverbinding via Fieber afnemen. Om bij uitval automatisch over te schakelen naar de 4G-verbinding, moeten wel wat aanpassingen worden gedaan in de router. Mocht je dit ingewikkeld vinden, dan kan een monteur van Fieber het klusje klaren. Met Fieber Internet Backup kun je een onbeperkt aantal computers via de meegeleverde 4G-dongel toegang tot het internet geven. Fieber Internet Backup heeft recentelijk van WINMAG Pro een MKB Proof Award ontvangen.

NETGEAR LB2120

Wie op zoek is naar een stabiele en betrouwbare router met 4G-functionaliteit, maakt met de NETGEAR LB2120 een goede keuze. De router is geschikt om via DSL met het internet te verbinden. Op het moment dat de vaste verbinding wegvalt, schakelt de NETGEAR BL2120 automatisch over op de mobiele verbinding via 4G LTE of 3G.

De router beschikt over twee TS-9-aansluitingen voor antennes, waarmee je het mobiele signaal kunt verbeteren. Verder beschikt het apparaat over twee ethernetpoorten (WAN en LAN). In bepaalde gevallen kun je automatisch een sms-bericht ontvangen. Dat is van toepassing als er nieuwe updates voor de firmware beschikbaar zijn, of bij het overschakelen naar de mobiele internetverbinding. Bij een mobiele verbinding kun je ook een sms-bericht ontvangen over de verbruikte datahoeveelheid. De installatie van de router is binnen enkele minuten gerealiseerd. Na aankoop bij een erkende NETGEAR-leverancier ontvang je gratis ondersteuning. De NETGEAR LB2120 is online te koop voor een prijs die ligt rond de € 150,-

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie