NS zet drones in bij inspectie stations

Jordi Smit
De Nationale Spoorwegen gaat gebruikmaken van drones om stations te inspecteren. Het bedrijf deed dit eerder op kleine schaal, maar heeft het besluit genomen dit uit te breiden.

Drones ter controle

De drones zijn bedoeld te controleren of ergens in stationshallen, loodsen, werkplaatsen of bruggen bijvoorbeeld metaalmoeheid of roest optreedt. Eerder gebeurde deze check eens per jaar en werd gebruikgemaakt van kranen en hoogwerkers. De NS heeft met drones een beter alternatief in handen.

Inzet drones

Momenteel gebruikt de NS één drone om de controles uit te voeren, maar het bedrijf wil dit snel uitbreiden. Er zijn inmiddels twee drones extra besteld die de uitvoering van controles moeten uitbreiden. Het is nog niet bekend aan hoeveel drones de NS op termijn zit te denken.

LEES OOK: Smartwatch zorgt voor op tijd vertrekkende treinen NS

Beelden treinreizigers

De NS zet de drones eveneens in op publieke locaties, maar reizigers hoeven niet bang te zijn dat ze herkenbaar in beeld komen. De drones worden namelijk dermate afgesteld dat niet op beeld staat waar reizigers lopen. Bovendien maakt de NS de belofte dat bij onverhoopt in beeld staan van reizigers, deze personen eerst onscherp worden gemaakt voordat de beelden worden geïnspecteerd.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi