NTT DATA digitaliseert meer dan twee miljoen culturele erfgoederen van Vaticaanse Bibliotheek

Redactie WINMAG Pro

NTT DATA, een wereldwijde leider op het gebied van digitale business en IT-services, digitaliseert en archiveert de culture bezittingen van de Vaticaanse Bibliotheek dankzij hun nieuwe digitale archiveringsoplossing AMLAD. Met meer dan twee miljoen activa zet de oplossing ongeveer 1,6 miljoen boeken, 80.000 manuscripten, 300.000 munten en medailles, en 150.000 prenten en tekeningen om in digitale kopieën om ervoor te zorgen dat deze goed bewaard blijven.

digitaliseert

Digitalisering als oplossing tegen verval

AMLAD vertegenwoordigt de toekomst van digitale archieven en is ontworpen om cultureel erfgoed beter te bewaren en het gebruik en de raadpleging ervan te bevorderen. Zo vereenvoudigt AMLAD de zoeksystemen, en helpt het om gegevens en documenten snel te vinden en beschikbaar te stellen voor onderzoekers overal ter wereld. Op deze manier kunnen zij gemakkelijk de gedigitaliseerde collectie van de bibliotheek te doorzoeken, ongeacht waar zij zich ter wereld bevinden. Bovendien slaat de oplossing de gegevens op volgens internationale gegevensstructuren, in overeenstemming met classificaties en standaarden van bibliotheken en de eigen regels van de Vaticaanse Bibliotheek.

Asahi Hasebe, hoofd van het AMLAD-project bij NTT DATA: “Er ligt een groot aantal waardevolle culturele erfgoederen opgeslagen in culturele instellingen over de hele wereld. Je kunt ze echter alleen bekijken door erheen te gaan, en zelfs als je dit doet, kan het erg moeilijk zijn om te vinden wat je zoekt. Als je culturele erfgoederen echter goed digitaliseert en archiveert, is het voor onderzoekers en betrokkenen mogelijk om deze gemakkelijk te bekijken, waar ter wereld zij zich ook bevinden.”

Mauro Mantovani, directeur van de Vaticaanse Bibliotheek: "Net als de emeritus directeur, Mgr. Cesare Pasini, ben ik ook van mening dat onze bezittingen bij de Vaticaanse Bibliotheek zorgvuldig moeten worden bewaard. De digitale archiveringsoplossing heeft bijgedragen aan het lange termijn behoud van deze uiterst waardevolle bezittingen, zonder schade te veroorzaken. NTT DATA heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ondersteunen van onze missie in de Vaticaanse Bibliotheek om verzamelde bezittingen van over de hele wereld, ongeacht ras, afkomst, cultuur, religie, politiek of ideologie, openbaar te maken en wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling te ondersteunen.”

NFT’s als beloning

Het digitaliseringsproject van de Vaticaanse Bibliotheek begon in 2014 en in februari 2023 lanceerde NTT DATA het eerste project door de bibliotheek en haar aanhangers met elkaar te verbinden en daarmee de community uit te breiden. Hierbij worden beloningen, in de vorm van NFT’s, aan de achterban van de bibliotheek aangeboden op het moment zij informatie over AMLAD delen op hun sociale media of hun steun op een andere manier betuigen. Met deze NFT's kunnen ze op de website van de bibliotheek exclusieve afbeeldingen van vijftien culturele erfgoeditems van de bibliotheek in hoge resolutie bekijken, inclusief begeleidende teksten.

Asahi legt uit: “De Web3-technologie is geschikt voor het creëren van verbinding en gemeenschappen op basis van digitale inhoud. Daarom denk ik dat AMLAD een goede eerste use case van het Web3-tijdperk kan zijn.”

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie