OLED-displays: de toekomst van beeldschermen

Ruben den Boer
Als er één technologisch gebied is wat tegenwoordig grote sprongen maakt, dan is dat wel de display-wereld. Tijdens de CES 2019 werd duidelijk welke volgende technologie door zal breken naar de mainstream: OLED. Deze nieuwe beeldschermen bieden mogelijkheden waar we vroeger van droomden en producenten staan te popelen om hun OLED-producten op de markt te brengen.

De voordelen van OLED

Omdat OLED-pixels individueel kunnen oplichten, is er namelijk geen backlight meer nodig. Het ontbreken van een backlight biedt op zijn beurt weer voordelen waar de industrie al jaren naar op zoek is. Ten eerste kunnen OLED-beeldschermen bizar dun worden. Hoe dun? LG heeft meerdere tv-schermen op de markt gebracht met een dikte van minder dan één centimeter. Deze dunne schermen zijn bovendien erg licht en maken het buigen van beeldschermen mogelijk. Hierdoor lijkt een einde te komen aan de platte, vierkante display.

OLED biedt de mogelijkheid om commerciële tv-schermen te buigen voor een prettigere kijkervaring, maar opent ook nieuwe deuren voor outdoor (reclame) displays. Dat OLED-pixels individueel kunnen oplichten, betekent ook dat ze individueel kunnen worden uitgeschakeld. Combineer dit met het gebrek aan een backlight en zwart wordt zwarter dan ooit. Hierdoor worden extreme contrasten en kleursaturatie mogelijk die de kleuren werkelijk van je beeldscherm doen spatten. Ten slotte bespaart OLED-technologie veel stroom. Doordat er geen backlight is dat continu aan staat en pixels alleen oplichten wanneer dit nodig is, gaat het energieverbruik drastisch omlaag. Handig voor consumenten die milieubewust willen leven, maar ook een economisch voordeel bij grootschalige inzet.

Smartphones, notebooks en meer

Het feit dat OLED veel voordelen voor zowel de zakelijke als de consumentenmarkt biedt, is ook de industrie niet ontgaan. Marktleiders en innovatieve nieuwkomers staan te popelen om OLED te implementeren in hun producten. Zo gaan er geruchten rond dat de aankomende Samsung Galaxy S10 voorzien zal zijn van een OLED-display.

Bovendien is Samsung er al in geslaagd een 15,6-inch UHD (3840 x 2160 pixels) OLED-scherm voor notebooks te ontwikkelen. De display werd op de CES 2019 gepresenteerd en biedt een ultrahoge resolutie die geoptimaliseerd is voor gaming, grafisch ontwerp en videostreaming. In de toekomst kan OLED-technologie voor tal van zaken worden ingezet. Van enorme billboards, tot piepkleine smartwatches en van smartphones tot tv-schermen. Het lijkt slechts een kwestie van tijd totdat we de OLED officieel het nieuwe LCD mogen noemen.

Samsung Galaxy S10

Tot nu toe zijn OLED-smartphones voornamelijk ideeën, concepten en prototypes. Het lijkt er echter op dat daar binnenkort verandering in gaat komen. Op 20 februari presenteert Samsung tijdens Samsung Unpacked hun nieuwste smartphone: de Samsung Galaxy S10. Bevestigingen zijn er op het moment van schrijven nog niet, maar alles wijst erop dat dit de eerste grote, commerciële smartphone wordt met een OLEDbeeldscherm.

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben