On Premise versus de cloud: wie wordt de winnaar?

Redactie WINMAG Pro
Wat is er beter? Een server On Premise of de cloud? Het is een vraag waar veel bedrijven mee worstelen. Bovendien kun je binnen de cloud ook weer kiezen uit verschillende opties.

Voordat we de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje zetten, is het belangrijk om eerst een duidelijk overzicht te hebben van de mogelijkheden. Dat zijn er namelijk nogal wat.

1. On Premise

Met ‘On Premise’ wordt opslagcapaciteit bedoeld die je zelf beheert en die dus bij jou thuis staat. Daarbij heb je nogal wat mogelijkheden. De allersimpelste optie is een externe harde schijf, die je als een soort van mega USB-stick aan je computer kunt bevestigen. Deze is uitstekend te gebruiken als opslag voor bijvoorbeeld foto’s, video’s en muziek die je niet direct beschikbaar hoeft te hebben. Ook als back-up voor je computer is een externe harde schijf prima geschikt. Wil je echter wel direct beschikking hebben over je data, dan kun je een NAS (Network Attached Server) aanschaffen. Dit is een kast met daarin vaak meerdere externe harde schijven. Door middel van een netwerkkaart zijn deze verbonden met je thuisnetwerk. De router is daarbij de centrale spil waarmee je de gegevens in de NAS kunt benaderen. Een NAS is daarmee in veel opzichten een simpele variant van een server. Je kunt back-uppen, mappen- en beveiligingsstructuur aanbrengen en applicaties installeren. Het grote verschil is dat servers vaak krachtiger zijn en over meer functionaliteiten beschikken. Ook qua veiligheid is een server meestal beter. Uiteraard zijn deze wel duurder

2. De cloud

Ook ‘de cloud’ is een containerbegrip. ICT’ers hebben het dan ook over de verschillende ‘aaS’: SaaS (Software as a Service), PaaS (Platform as a Service) en IaaS (Infrastructure as a Service). Binnen het MKB zijn SaaS en IaaS de meest gekozen opties. Kies je voor je IaaS, dan gebruik je de cloud als vervanging voor je eigen server. Met dezelfde mogelijkheden en beperkingen. Kies je voor SaaS dan ga je een grote stap verder en gebruik je ook applicaties in de cloud. Keuzes zijn er dus genoeg, maar welke opslag is het beste?

Connectie

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, betekent een ‘On Premise server’ niet automatisch dat je van buitenaf geen toegang kunt krijgen tot een server of NAS. Daar moet je echter wel het nodige voor doen. Port Forwarding is de meest gebruikte techniek, waarmee je als het ware een poort opent in de firewall van je router, zodat je ook via het internet toegang kunt krijgen tot bestanden in je server. Om het makkelijker te maken hebben sommige fabrikanten hiervoor eigen applicaties ontwikkeld.

Zet je deze mogelijkheden echter af tegen die van de cloud, dan is het duidelijk dat de cloud in alle opzichten beter is. In veel gevallen heb je een hogere bandbreedte ter beschikking en is er een veel betere interface, waardoor het gebruik makkelijker is. De reden daarvoor is simpel. De cloud is speciaal ontwikkeld om van buitenaf gebruikt te worden, terwijl een server of NAS primair is bedoeld voor een thuisnetwerk. Nu zijn veel ontwikkelaars wel bezig met een inhaalslag, maar het wordt nooit zo goed als het origineel.

Veiligheid

Ook op het gebied van veiligheid biedt de cloud een duidelijk voordeel ten opzichte van een eigen server. Op het moment dat je huis afbrandt, ben je jouw data definitief kwijt. Met opslag in de cloud is dat natuurlijk niet het geval. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je daarom je server maar bij het oud papier moet zetten. Omdat cloudcapaciteit steeds goedkoper en simpeler wordt, kun je makkelijk en tegen lage kosten een extra back-up in de cloud plaatsen.

Nu heeft veiligheid nog een aspect: die van de beveiliging van je bestanden. Je wilt niet dat iedereen zomaar bij je bedrijfsgegevens kan. Daarbij is er een groot verschil tussen de cloud en On Premise. Bij On Premise is het vaak voldoende om in te loggen op je computeraccount. Bij de meeste bedrijven zijn gegevens op de server niet eens beveiligd en kun je ze direct inzien. En waarom zou je ook? Het enige wat je als onderneming altijd extra af moet schermen zijn gevoelige data zoals persoonsgegevens en je boekhouding. En dan nog vooral voor je eigen personeel.

Het voordeel van de cloud, namelijk altijd en overal toegang, heeft als nadeel dat identiteitsbeveiliging heel belangrijk wordt. Hoe weet je dat het werkelijk Piet is die probeert in te loggen? Wachtwoorden en gebruikersnamen zijn in veel gevallen makkelijk te hacken. En als je die eenmaal hebt, kun je ook vanuit je luie stoel in Rusland toegang krijgen tot de bedrijfsgegevens. Wil je een hogere mate van veiligheid garanderen, dan zul je over moeten stappen op bijvoorbeeld two-factor authentication of inloggen met een veiligere vingerafdrukscanner.

Prijs

Uiteindelijk is het vaak de prijs die de doorslag geeft voor de meeste bedrijven. En wat blijkt: de cloud is in veel gevallen duurder dan een eigen server. Zowel voor IaaS en voor SaaS. Daar komt wel een belangrijke aantekening bij. Ben je met vijf man personeel of minder, dan is de cloud juist weer goedkoper. Dat komt omdat je in de cloud per gebruiker betaalt. En minder personeel betekent per persoon hogere afschrijfkosten voor een eigen server.

Ook de andere kant op wordt de cloud op een gegeven moment juist weer goedkoper dan eigen servers. Bij een kleine organisatie kun je namelijk toe met een extern abonnement met een ICT’er die af en toe eens langs komt om je netwerk op orde te houden. Grotere bedrijven zullen echter mensen in dienst moeten nemen die fulltime bezig zijn met het updaten van software, het regelen van nieuwe computers, het verzorgen van de beveiliging en het beheren van het netwerk. Veel van de kosten verdwijnen wanneer je overstapt op de cloud. Bovendien worden de kosten van de cloud stukken goedkoper als je met velen bent. Vaak kun je dan een korting afdingen.

Conclusie

De grootte van je bedrijf speelt een belangrijke rol bij het kiezen tussen On Premise en cloud. Als het gaat om de vooren nadelen tussen On Premise en cloud kun je namelijk voorzichtig concluderen dat er voor beide iets te zeggen valt. De cloud is zonder meer beter als het gaat om connectiviteit en harde veiligheid. De server is in veel gevallen goedkoper en biedt meer zekerheid als het gaat om de veiligheid van je gegevens. De beste afweging is daarom de prijs. Is het goedkoper voor jouw onderneming om over te stappen op de cloud, dan is dat zeker aan te raden. En anders kun je rustig die nieuwe server of NAS in huis halen.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie